Ak sa situácia na fakulte informatiky STU dnes nevyrieši, Gröhling plánuje zasiahnuť
29 | 06 | 2020 I SITA

Ak sa situácia na Fakulte informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FIIT STU) nevyrieši ani po dnešnom zasadnutí Akademického senátu (AS) STU, minister školstva Branislav Gröhling (SaS) plánuje zasiahnuť.


Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, v priebehu nasledujúcich pár mesiacov by v skrátenom legislatívnom konaní ministerstvo predložilo novelu zákona o vysokých školách, ktorá by ministerstvu a iným subjektom vysokoškolského prostredia zvýšila právomoci. Akademický senát STU dnes rokuje aj o odchode 26 zamestnancov FIIT, rektor univerzity Miroslav Fikar plánuje senátu navrhnúť odvolanie dekana fakulty Ivana Kotuliaka.

Gröhling hovorí, že sa o situáciu na fakulte informatiky STU zaujíma. Zúčastnil sa na zasadnutí Správnej rady STU a je v kontakte s rektorom univerzity aj predsedom AS STU. Ako povedal, vyzval ich, aby komunikovali a spory vyriešili. „Lebo jediný, kto na to trpí, je Slovenská technická univerzita ako taká a jej imidž. Rektor momentálne využije svoju zákonu právomoc a navrhne odvolanie pána dekana. Uvidíme, ako sa k tomu postaví Akademický senát STU,“ dodal.

Minister poukázal, že súčasná legislatíva o vysokých školách neumožňuje ministerstvu v danej situácii konať. Ich jedinou právomocou je podľa jeho slov podpisovanie financií a transferov pre vysoké školy. Verí však, že dnes sa situácia na zasadnutí senátu vyrieši a dopadne to dobre. Zároveň tiež dodal, že ak sa bude situácia ďalej naťahovať, v najbližších mesiacoch prinesú „veľmi rýchlu“ novelu zákona o vysokých školách, ktorou zvýšia niektorým subjektom vysokoškolského prostredia alebo ministerstvu právomoci, aby mohli do sporov zasiahnuť.

Zastavme korupciu vyčíta vláde nejasné výberové konania a niektoré nominácie
Úmysel vlády Igora Matoviča (OĽaNO) očistiť Slovensko od korupcie potvrdzuje napríklad navrhovaný zákon o zaistení majetku podozrivým osobám či poslanecký prieskum u detskej ombudsmanky Viery Tomanovej. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR


V prípade, že sa situácia vyrieši, ministerstvo nebude predkladať žiadnu novelu, ale plánuje pripraviť nový zákon o vysokých školách. Predstaviť by ho chceli v prvom alebo druhom kvartáli budúceho kalendárneho roka. Aké zmeny by mal nový zákon priniesť, nateraz minister nechce prezradiť. Spomenul, že by mal riešiť vzťahové aj finančné náležitosti.

Z FIIT STU odchádza väčšina pôvodných akademických zamestnancov a dve tretiny všetkých profesorov a docentov, tiež viacerých garantov štúdia. Dokopy fakultu opúšťa 26 pedagógov. Ako dôvod uviedli, že nevedia ďalej fungovať v súčasných podmienkach na fakulte tak, aby si zachovali morálnu integritu.

Medzi odchádzajúcimi učiteľmi sú aj takí, ktorým končia pracovné zmluvy 30. júna a 31. augusta a neboli im predĺžené. Dekana fakulty Ivana Kotuliaka vyzvali pedagógovia k vypísaniu výberových konaní na nových vyučujúcich, no ten to pre koronakrízu odmietol urobiť.

Marika Gombitová v slzách: Speváčka oplakáva smrť svojho verného priateľa
Radosť Marike Gombitovej (63) roky robili dva bišóniky. Na psíkov, ktorí ju pravidelne sprevádzali aj na spoločenské podujatia, nedala interpretka mnohých slovenských hitov dopustiť. Teraz sa však podelila so smutnou správou. S jedným zo psíkov... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Timotej Dudka


Spory na FIIT STU trvajú rok. Vyhrotili a medializovali sa po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývala dekanka Mária Bieliková. Neskoršie rokovanie s cieľom upokojenia situácie zo 14. januára prinieslo niekoľko dohôd, no situáciu úplne neutíšilo.

Problémom na fakulte tiež bolo, že dekan pred voľbami do akademického senátu fakulty prijal veľký počet nových zamestnancov, čím sa zvýšil počet oprávnených voličov, ktorí rozhodovali o členoch senátu. Časť zamestnancov FIIT prvýkrát vstúpila do štrajku 17. februára, neskôr bol prerušený následkom mimoriadnej situácie na Slovensku spôsobenou ochorením Covid-19.

Mimoparlamentné PS kritizuje Matovičovu vládu za kultúru "našich ľudí“
Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) kritizuje vládu Igora Matoviča za takzvanú kultúru "našich ľudí". Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR


„Mojím jediným cieľom bude stabilizácia pomerov na FIIT STU a vytvorenie podmienok pre návrat do normálneho stavu. Zároveň musím konštatovať, že mám už dlhodobo veľké pochybnosti o integrite aj schopnostiach nového vedenia FIIT STU situáciu riešiť.

Dekan Ivan Kotuliak stratil moju dôveru vo chvíli, keď nedodržal slovo a porušil našu dohodu z novembra 2019 o tom, že nebude prijímať nových zamestnancov a nebude robiť také rozhodnutia, ktoré by významným spôsobom ovplyvnili život fakulty,“ uviedol Fikar, ktorý navrhuje odvolanie dekana fakulty informatiky.