Stručná história Antify I
29 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Krátku históriu skupiny Antifa priniesla stánka gatestoneinstitute.org.


Americký prezident Donald Trump nedávno oznámil, že americká vláda označí Antifu - militantné „antifašistické“ hnutie - za teroristickú organizáciu, kvôli násiliu, ktoré vypuklo pri protestoch v prípade Georga Floyda v Spojených štátoch.


Kódex federálnych nariadení (28 CFR, oddiel 0.85) definuje terorizmus ako „nezákonné použitie sily a násilia voči osobám alebo majetku na zastrašovanie alebo nátlak na vládu, civilné obyvateľstvo alebo akýkoľvek jeho segment na podporu politických alebo sociálnych cieľov. "

Americké médiá, ktoré sympatizujú s Antifou ihneď skočili na jej obranu. Tvrdia, že skupinu nemožno klasifikovať ako teroristickú organizáciu, pretože tvrdia, že ide o nejasne definované protestné hnutie, ktoré nemá centralizovanú štruktúru.
Cieľ: Rozvrat USA

Ako ukazuje nasledujúca správa, Antifa je v skutočnosti dobre prepojená, dobre financovaná skupina, ktorá má jasnú ideologickú agendu: vyvrátiť americký politický systém, často extrémnym násilím, s konečným cieľom nahradiť kapitalizmus komunizmom. V Spojených štátoch je bezprostredným cieľom Antify odvolanie prezidenta Trumpa z funkcie.

Gatestone Institute identifikoval skupiny Antifa vo všetkých 50 štátoch USA s možnou výnimkou Západnej Virgínie. Zdá sa, že niektoré štáty, vrátane Kalifornie, Texasu a Washingtonu, majú desiatky subregionálnych organizácií Antifa. Je ťažké presne určiť veľkosť hnutia Antifa v Spojených štátoch.

Američania demonštrujú s tyčami a Trump hľadá verejného nepriateľa. Z násilia viní hnutie Antifa
Podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa je za nepokoje, ktoré už týždeň prebiehajú po celej krajine, zodpovedné radikálne hnutie Antifa. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Takzvaný „antifašisti z Redditu“, „vedúca antifašistická komunita“ na platforme sociálnej siete Reddit, má približne 60 000 členov. Najstaršia skupina Antifa v Amerike sa nachádza v Portlande v štáte Oregon a volá sa „Rose City Antifa“. Má viac ako 30 000 sledovateľov na Twitteri a 20 000 sledovateľov na Facebooku, z ktorých nie všetci sú nevyhnutne priaznivci.

Mediálna platforma „It's Going Down“ vytvorená pre anarchistov, antifašistov a autonómnych antikapitalistov má 85 000 sledovateľov na Twitteri a 30 000 sledovateľov na Facebooku.
Európsky pôvod Antifa

Podľa domácej spravodajskej agentúry (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) je v Nemecku, ktoré má zhruba štvrtinu obyvateľstva Spojených štátov, 33 000 extrémnych ľavičiarov, z ktorých 9 000 je považovaných za mimoriadne nebezpečných.

Násilní ľavicoví agitátori sú prevažne muži vo veku od 21 do 24 rokov, sú väčšinou nezamestnaní, a podľa BfV 92% stále žije so svojimi rodičmi. Neoficiálne dôkazy naznačujú, že väčšina členov Antify v Spojených štátoch má podobný sociálno-ekonomický profil.

Prezident Trump splnomocnil USA právom na náboženský intervencionizmus (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


V Amerike sú národné Antifa skupiny vrátane siete „Torch Antifa Network“, „Refuse Fascism“ a „World Can't Wait“ financované - často veľkoryso - individuálnymi darcami, ako aj veľkými filantropickými organizáciami vrátane Nadácie otvorenej spoločnosti založenej Georgeom Sorosom.

Skupiny Antifa v Spojených štátoch na komunikáciu a koordináciu svojich aktivít, niekedy aj cez štátne hranice používajú šifrované platformy sociálnych médií, ako napríklad Signal či Telegram, alebo Messenger, čo ich chráni pred policajnými zložkami.

Niet divu, že americké ministerstvo spravodlivosti v súčasnosti vyšetruje jednotlivcov, ktorí sú spojení s Antifou. Toto vyšetrovanie má dopomôcť k odhaleniu širšej štruktúry organizácie.
Historický pôvod americkej Antify

Ideológia, taktika a ciele Antify, niesú v USA vôbec originálne. Takmer všetky myšlienky si požičiavajú od Antifa skupín z Európy, kde takzvané antifašistické skupiny v tej či onej podobe, sú už storočie aktívne, takmer bez prerušenia.

Soros financuje ľavicové organizácie, ktoré majú za cieľ odstrániť prezidenta Donalda Trumpa
Ako súčasť série tajných videí odhaľujúcich ľavicové organizácie ako je napríklad aj Antifa, vydal Projekt Veritas videozáznam, na ktorom sú ľavicovo-demokratickí aktivisti, ktorí sa vychvaľujú financovaním od Georga Sorosa, informuje portál... Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Rovnako ako v Európe, účely a ciele amerického hnutia Antifa sa dajú vysledovať až do jedinej, preklenovacej storočnej ideologickej vojny proti „fašistickým ideálom“ kapitalizmu a kresťanstva, ktoré chce hnutie Antifa nahradiť „alternatívou revolučného socializmu."

Prvou takzvanou antifašistickou skupinou v Spojených štátoch bola Americká liga proti vojne a fašizmu, ktorú založila v roku 1933 Komunistická strana USA ( CPUSA ). Liga, ktorá tvrdila, že je proti fašizmu v Európe, sa v skutočnosti venovala rozvracaniu a zvrhnutiu vlády USA.
Spiace komunistické bunky

Svedectvo vodcu CPUSA, Manninga Johnsona pred americkým kongresom v roku 1953 odhalilo, že americká strana bola komunistickou medzinárodnou spoločnosťou v 30. rokoch poverená založením americkej ligy proti vojne a fašizmu ( ktorá mala slúžiť ):

„ako úkryt pre útok na našu vládu, náš sociálny systém, našich vedúcich predstaviteľov ... používaný ako úkryt na útok na naše orgány činné v trestnom konaní a na budovanie hromadnej nenávisti proti nim ... používané ako úkryt na narušenie národnej bezpečnosti. ... slúžiť ako úkryt na obranu komunistov, nepriateľov nášho veľkého dedičstva ... slúžiacich ako úkryt pre ideologickú a organizačnú prípravu miliónov ľudí na zvrhnutie vlády Spojených štátov.“


Predchodcom moderného hnutia Antifa boli Black Panthers ( Čierni Panteri ), revolučná politická organizácia založená v októbri 1966 marxistickými vysokoškolákmi v kalifornskom Oaklande. Skupina obhajovala použitie násilia a partizánskych taktík na zvrhnutie vlády USA.

USA sa už raz pokúsili žiť bez polície. Išlo doslova o „Divoký západ“
Po smrti Georga Floyda ľavicové skupiny požadujú, aby boli policajné oddelenia rozpustené. Ak uspejú, tak sa vynoria drastické problémy pre bielych a menšiny, píše vo svojom komentári Robert Bridge. Čítať ďalej
11 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Historik Robyn C. Spencer poznamenal, že vedúci predstavitelia Black Panthers boli hlboko ovplyvnení „Spojeným frontom robotníckej triedy proti fašizmu“ - správou Georgiho Dimitroffa, ktorú predniesol na siedmom svetovom kongrese komunistickej internacionály v júli a auguste 1935:

„Do roku 1969 Panthers začali používať fašizmus ako teoretický rámec na kritiku Americkej politickej ekonomiky. Fašizmus definovali ako„ moc finančného kapitálu“, ktorý sa prejavuje nielen prostredníctvom bánk, trustov a monopolov, ale aj ako ľudské vlastníctvo FINANČNÉHO KAPITÁLU - chamtivý podnikateľ, demagogický politik a rasistický policajt.“


V júli 1969 Black Panthers zorganizovali „antifašistickú“ konferenciu s názvom „Zjednotený front proti fašizmu“, na ktorej sa zúčastnilo takmer 5 000 aktivistov:

„Panthers dúfali, že vytvoria „národnú silu“ so „ spoločnou revolučnou ideológiou a politickým programom, ktorý bude riešiť základné želania a potreby všetkých ľudí vo fašistickej, kapitalistickej a rasistickej Amerike.“


Posledný deň konferencie bol venovaný podrobnému plánu Black Panthers decentralizovať policajné sily na celoštátnej úrovni. Spencer napísal:

„Navrhli zmeniť a doplniť mestské listiny s cieľom zriadiť autonómne policajné útvary pre každé mesto. Tieto útvary by sa zodpovedali miestnym policajným radám zloženým z 15 zvolených členov komunity. Zriadili národné výbory pre boj proti fašizmu (NCCF), čo bola mnohonárodnostná celonárodná sieť, na komunitné kontrolovanie polície.“


V roku 1970 členovia Black Panthers vytvorili teroristickú skupinu s názvom Black Liberation Army ( Čierna oslobodzovacia armáda - BLA ), ktorej cieľom bolo „oslabiť nepriateľský kapitalistický štát“.

Ako a kedy sa skončí svetová občianska vojna (Sergej Pereslegin)
Komentár Sergeja Pereslegina (Life.ru) Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Organizácia skupín

Člen BLA, Assata Shakur opísal organizačnú štruktúru skupiny, ktorá je podobná tej, ktorú používa súčasné hnutie Antifa:

„Čierna oslobodzovacia armáda nebola centralizovanou, organizovanou skupinou so spoločným vedením a velením. Namiesto toho pracovali rôzne organizácie a kolektívy z rôznych miest spolu a v niektorých väčších mestách často niekoľko skupín pracovalo nezávisle jedna od druhej."


Medzi ďalšie ideologické kotvy moderného hnutia Antifa v Spojených štátoch patrí ľavicová teroristická skupina známa ako Weather Underground Organization, americký ekvivalent nemeckej frakcie červenej armády. Skupina je zodpovedná za bombové útoky a nepokoje počas sedemdesiatych rokov. Snažili sa dosiahnuť „zničenie imperializmu USA a vytvoriť beztriedny komunistický svet“.

Bývalý riaditeľ  boja proti terorizmu v FBI, Terry Turchie si všimol podobnosti medzi dnešými Black Lives Matter a skupinami ako Black Panther Party a Weather Underground v 60. a 70. rokoch 20. storočia:

Strana Black Panther bola marxistickou maoistickou leninistickou organizáciou, ktorá pochádza od Hueya Newtona, jedného zo spoluzakladateľov, ktorí tvrdili, že naším cieľom nie je nič iné ako úplná transformácia vlády Spojených štátov.

„Ďalej vysvetlil, že chceli využiť napätie, ktoré už existovalo v čiernych spoločenstvách, a zväčšiť ho tam, kde to bolo ešte možné. Chceli zobrať takéto situácie, ktoré boli ako škatuľka s ohňom a podpáliť krajinu.


„Dnes vidíme tretiu revolúciu a myslia si, že to dokážu dosiahnuť. Jediné, čo sa líši, sú mená skupín.“


Donald Trump: Spojené štáty označia Antifu za teroristickú organizáciu
Prezident Donald Trump v nedeľu oznámil plány na označenie protestnej ľavicovej skupiny Antifa za teroristickú organizáciu. Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Mário Martinka