Vedci objavili najväčšiu prehistorickú podzemnú štruktúru v Británii, ktorá sa skrývala v blízkosti Stonehenge
23 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Archeológovia pracujúci pri Stonehenge sú „udivení“ potom, čo objavili najväčšiu prehistorickú štruktúru, aká kedy bola v Británii, kruh hlbokých podzemných chodieb, ktorý má okolo 4 500 rokov, informuje portál RT.


Tí istí ľudia, čo postavili záhadnú pamiatku Stonehenge, vykopali tiež kruh radiálne usporiadaných tunelov s priemerom 1,93 km. Tunely obkľučujú Durringtonské hradby, pričom jedna z najväčších britských pamiatok Stonehenge sa nachádza presne v strede.

Nový objav sa uskutočnil asi 1,9 km severovýchodne od Stonehenge na Salisbury Plain, v oblasti, ktorá - napriek desaťročiam výskumu a objavovania - stále prináša nové poznatky zo staroveku.



„Toto je bezprecedentne významný objav vo Veľkej Británii. Kľúčoví vedci v oblasti Stonehenge boli ohromení rozsahom štruktúry a skutočnosťou, že ju až doteraz neobjavili,“ uviedol profesor Vincent Gaffney, jeden z vedúcich výskumných pracovníkov projektu.

Vedcom sa podarilo opeliť ovocné stromy s pomocou mydlových bublín
Vedci metódu s opeľovania stromov testovali aj s použitím autonómneho dronu s bublifukovou pištoľou. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | SITA


„Začíname vidieť veci, ktoré sme nemohli vidieť prostredníctvom štandardnej archeológie, veci, ktoré sme si nedokázali ani predstaviť,“ dodal profesor.

Z hľadiska perspektívy rozsahu objavu je každá podzemná šachta hlboká cez 5 až 10 metrov a doteraz ich bolo objavených najmenej 20, pričom tím má podozrenie, že ich môže byť spolu viac ako 30.

Avšak smutnou skutočnosťou zostáva, že v dôsledku moderného vývoja v tejto oblasti už nie je možné študovať približne 40 percent tunelov.

Vedci majú podozrenie, že posledný objav mohol slúžiť ako pomôcka pre ľudí, aby sa dostali na posvätné miesto, alebo ako potenciálne varovanie, aby bez povolenia nevstúpili na posvätnú zem.

Kométy sú pre Zem nebezpečnejšie ako asteroidy, varuje Európska vesmírna agentúra
Európska vesmírna agentúra (ESA) varuje, že kométy nie sú iba neškodné kúsky ľadu, pretože ich potencionálny dopad na Zem môže byť deštruktívny, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Marek Molnár