Kométy sú pre Zem nebezpečnejšie ako asteroidy, varuje Európska vesmírna agentúra
21 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Európska vesmírna agentúra (ESA) varuje, že kométy nie sú iba neškodné kúsky ľadu, pretože ich potencionálny dopad na Zem môže byť deštruktívny, informuje portál RT.


"Kométa by pri dopade spôsobila viac škody ako priemerný asteroid rovnakej veľkosti“, tvrdí vesmírna agentúra, a to aj napriek skutočnosti, že kométy majú tendenciu vážiť menej ako asteroidy podobnej veľkosti, pretože materiál, z ktorého sú vytvorené, je menej hustý.



Tieto znepokojujúce informácie prichádzajú pred asteroidovým dňom. ktorý sa uskutoční koncom tohto mesiaca. ESA sa pritom snaží zvýšiť informovanosť verejnosti o nebezpečenstvách, ktoré môžu pre Zem predstavovať.

Rozdiel medzi asteroidmi a kométami v skutočnosti nie je tak definitívny, ako by sa mohlo zdať. Asteroidy sú skalnaté alebo kovové, pochádzajú z oblasti asteroidového pásu a môžu si vyžadovať, aby boli v prípade nebezpečenstva zostrelené alebo odklonené.

Na druhej strane kométy sú vyrobené zo zamrznutých prchavých látok, ktoré Slnko "uvarí" keď prechádzajú okolo, pričom sa premenia na veľké oblaky plynu a prachu. Sú však relatívne zriedkavé a nachádzajú sa iba vo veľkých množstvách na okraji našej slnečnej sústavy.

Misia ESA / NASA SOHO, ktorá sa začala v roku 1995, nedávno oslávila 4 000. objav kométy. Na porovnanie NASA sleduje takmer 23 000 asteroidov v blízkosti Zeme, vrátane viac ako 900, ktoré sú väčšie ako jeden kilometer.



Ale čo sa týka deštruktívnej sily, veľkosť a hmotnosť nie sú jediné veci, na ktorých záleží. Kométy sa približujú k Zemi pri vyšších rýchlostiach, takže ak by narazila do našej planéty, musela by uvoľniť viac energie pri atmosférickej explózii, než by to bolo pri ťažších a pomalšie sa pohybujúcich asteroidoch.



Najsilnejší zaznamenaný dopad v histórii bol v Rusku v roku 1908, aj keď sa nevie či šlo o kométu alebo asteroid, pretože nebolo dostatok úlomkov po havárii.

Ďalší meteor, ktorý v Rusku v roku 2013 opäť spôsobil katastrofu, bol skalnatý, ale väčšina jeho hmoty bola vo vzduchu zničená a iba malé kúsky sa dostali na povrch.



Koniec sveta tento víkend? Podľa mayského kalendára svet skončí zatmením slnka 21. júna
Koniec sveta bol falošne predpovedaný pri mnohých minulých príležitostiach, ale niektorí konšpirační teoretici sa domnievajú, že najnovšie predpovede by mohli byť správne, informuje portál Express.co.uk. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Marek Molnár