Za kaštieľom, s ktorým je spájaný Fico, stojí nemajetný dôchodca s miliónovými dlhmi
13 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Za medializovaným kaštieľom vo Vinosadoch, ktorý navštevuje expremiér a šéf Smeru Robert Fico, má stáť invalidný dôchodca z Prahy. Podnikateľ Rudolf Vojkůvek však aktuálne nemá ani trvalé bydlisko a svojim veriteľom dlhuje až 2,4 milióna eur. 


Podľa zistení denníka SME je možné, že podnikateľ Vojkůvka je len takzvaným bielym koňom. Fico sa podľa vlastných slov do kaštieľa, za ktorým pražský dôchodca stojí, chodí iba rehabilitovať. Z dostupných informácií však vyplýva, že vo Vinosadoch expremiér trávi aj noci. 

Ako poznamenáva SME, problémom stále zostáva, že cez sieť schránkových firiem nie je možné vypátrať skutočného majiteľa kaštieľa, ktorého meno nechce prezradiť ani samotný Fico. Podľa výpisu z katastra je ale oficiálnym vlastníkom firma s názvom Obnova kultúrnych a historických pamiatok so sídlom v Bratislave na Bajkalskej ulici. Firma  na mieste disponuje len schránkou. 

Banáš: Premiér je selfmademan, ktorý zbožňuje svojho stvoriteľa
Prevzatý rozhovor s Jozefom Banášom z portálu Parlamentné listy, zhovárala sa Lenka Dale. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Redakcia HD


Známy je ale predseda predstavenstva menovanej firmy, ktorým má byť Košický právnik Vladimír Balog. Ten bol v minulosti napríklad členom dozornej rady Harvardských fondov, ktoré viedol mecenáš Smeru Juraj Široký. 

Absentujú aj informácie o tom, v akom režime kaštieľ funguje a nie možné sa dopátrať ani k tomu, aké služby spojené s rehabilitáciami vlastne poskytuje. Ku kaštieľu sa však mal v minulosti hlásiť aj jeden z oligarchov Smeru Jozef Brhel, ktorý bol investorom a podieľal sa na jeho rekonštrukcii. 

SME tiež informuje, že súčasným jediným akcionárom firmy Obnova kultúrnych a historických pamiatok je firma Slug property z Ostravy. Všetky akcie ostravskej firmy zároveň vlastní spoločnosť Johnson Developments LLC z New Jersey, ktorú zastupuje práve pražský dôchodca Rudolf Vojkůvka. 

R. Mikulec si nemyslí, že povinná štátna karanténa bola obmedzením práv
Minister Mikulec obhajuje zavedenie povinnej štátnej karantény. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR


Napriek tomu, že Vojkůvek má aj s rodinou ovládať firmu Slug property oficiálne zaoberajúcu sa realitami, v priebehu minulého roka mal kvôli miliónovým dlhom požiadať o osobný bankrot. Jeho jediný príjem je podľa návrhu na povolenie oddlženia 7997 českých korún (asi 300 eur) z invalidného dôchodku a 1200 českých korún (45 eur) ako renta od jeho dcéry. 

Vojkůvek rovnako vyhlásil, že nedisponuje žiadnym majetkom okrem vybavenia domácnosti, pričom nemá ani trvalé obydlie. Aktuálne sa má prechodne zdržovať u známych na Slovensku. Invalidný dôchodca bol v Česku medializovaný aj v minulosti, keď si mal požičať peniaze od bývalého priateľa jeho dcéry motocyklového pretekára Lukáša Peška, ktoré napokon nevrátil. 

Denník Sme informáciu uzatvára s tým, že Fico odmieta prezradiť komu a koľko za využívanie kaštieľa platí. Do vyšetrovania sa medzičasom pustila aj Nadácia Zastavme korupciu, ktorá preveruje, či nemôže ísť o utajený dar, čo v prípade politikov zákon nedovoľuje. 

Nadácia podáva v súvislosti s Ficovým pobytom v kaštieli podnet na prešetrenie
Pobyt expremiéra Roberta Fica (Smer–SD) v kaštieli vo Vinosadoch mohol byť neoprávneným darom. Čítať ďalej
08 | 06 | 2020 | SITA