MIMORIADNE: Pellegrini odchádza zo strany Smer-SD (aktualizácia)
10 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Peter Pellegrini odchádza zo strany Smer-SD.


Povedal to v stredu na tlačovej besede na tému "Budúcnosť opozície".

Aktualizované 10.6. o 11.35.hod.: 

"Zanecháva značku a politickú stranu Smer-SD jej otcovi zakladateľovi, vzdávam sa postu podpredsedu strany a svoju ďalšiu politickú budúcnosť už nevnímam ako potenciálny budúci predseda alebo predstaviteľ strany Smer-Sd. Zároveň oznamujem, že v najbližších dňoch a týždňoch budem postupne podnikať ďalšie kroky, ktoré ma dovedú až k definitívnemu odchodu zo strany," vyhlásil Pellegrini.

Ako dodal, nevie si ďalej predstaviť svoju politickú budúcnosť v tandeme s Robertom Ficom ani za zmenených podmienok.

Aktualizácia10.6. o 11.45.hod.:

"Pôjdeme do založenia štandardnej novej politickej strany," povedal ďalej Pellegrini. Podľa neho je potrebné poskytnúť Slovensku novú perspektívu.

AKTUÁLNE: Kotlebovci s návrhom na zákaz nedeľného predaja v parlamente neuspeli
Návrh ĽSNS na zákaz nedeľného predaja neprešiel, v júli bude parlament hlasovať o podobnom návrhu z dielne poslancov Smeru. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


Aktualizácia10.6. o 12.40 hod.:

Svoje rozhodnutie označil za jedno z najťažších v doterajšej politickej kariére.  Pellegrini nevylúčil založenie novej politickej strany, ktorá bude založená na hodnotách sociálnej demokracie. Na septembrovej schôdzi parlamentu by sa podľa neho malo vyriešiť aj jeho prípadné zotrvanie vo funkcii podpredsedu pléna.

„Vždy sa budem hlásiť ku Smeru-SD, pretože patrí k jednej z najúspešnejších politických strán na Slovensku. V strane máme byť na čo hrdí pri tom, čo sme za tie roky dokázali, no uznávam aj chyby, ktorých sme sa dopustili. To malo za následok to, že strana Smer-SD začala strácať svoj lesk," uviedol Pellegrini.

Týždne a mesiace po voľbách podľa jeho slov ukázali, že sľub, ktorí voličom dali v podobe zodpovednej zmeny, akoby nechceli dokonať a vo vzduchu zostalo akési „politické ticho". Priblížil, že sa pokúsil v rôznych formách vyvolať v strane diskusiu, aby sa začali o veciach rozprávať, no neúspešne.

Hra na ticho nemôže byť podľa bývalého premiéra programom pre politickú stranu a on s takouto politikou nechce spájať svoju politickú budúcnosť. Fica bude aj naďalej považovať za úspešného politika a vždy si bude vážiť to, čo dosiahol. Cíti však, že každým dňom sa od seba mentálne vzďaľovali a ich videnie budúcnosti sa diametrálne odlišovalo.

NR SR: Novela zákona upravujúca voľbu generálneho prokurátora je v druhom čítaní
Cieľom novely zákona, ktorú poslanci posunuli do ďalšieho kola rokovania parlamentu je, aby sa o funkciu generálneho prokurátora mohli uchádzať aj osoby, ktoré nie sú prokurátormi. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | SITA


„Volebný výsledok, na základe ktorého sme vo februárových parlamentných voľbách získali vyše 18 percent, bol našou poslednou šancou zo strany voličov, a to s jasným odkazom, že sa niečo musí zmeniť. K tej zmene však akosi nedochádzalo, preto som dospel k tomuto rozhodnutiu," ozrejmil expremiér.

Svoje rozhodnutie oznámil aj listom predsedovi strany Robertovi Ficovi. „Nech nerozhodnú mocenské boje či vnútrostranícke hádky, kto má byť alternatívou voči premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), ale nech o tom rozhodnú ľudia vo voľbách," zdôvodnil Pellegrini.

Zároveň poznamenal, že ak založí nový politický subjekt, tak je jeho povinnosťou vzdať sa aj členstva v Smere-SD. Ku konkrétnym menám, ktoré by s ním odišli zo Smeru a založili novú politickú stranu, sa vyjadriť nechcel. „V dohľadnej dobe sa spoločne s kolegami postavíme pred novinárov a predstavíme svoje ďalšie kroky," uviedol Pellegrini.

Za jeho najbližších spolupracovníkov v strane sa považujú podpredsedovia Smeru-SD Richard Raši a Peter Žiga, bývalá ministerka vnútra Denisa Saková, exministerka kultúry Ľubica Laššáková či poslanci NR SR Matúš Šutaj Eštok a Peter Kmec.

AKTUÁLNE: Fico údajne ponúkol Pellegrinimu miesto šéfa Smeru
Fico má byť ochotný uvoľniť predsednícky post v Smere-SD Petrovi Pellegrinimu, má však niekoľko podmienok. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Peter Haluza