Prostriedky na dezinfekciu rúk môžu byť nebezpečné
08 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Antiseptiká používané na ochranu pred koronavírusom ničia aj prirodzenú ochranu rúk, tvrdí ruský epidemiológ. Uviedol Tsargrad.tv.


Antiseptiká používané na rýchlu dezinfekciu rúk zabíjajú nielen vírusy, ale aj to, čo nemusia. Je o tom presvedčený epidemiológ a bývalý hlavný sanitárny lekár Ruska Gennadij Oniščenko.

Vysvetlil, že dlhodobé používanie antiseptík môže byť v skutočnosti nebezpečné. Napríklad môže spôsobiť alergiu. Antiseptikum podľa neho ničí prirodzenú ochrannú mikroflóru rúk tým, že zabíja „dobré“ baktérie.

Poznamenal, že priemysel dezinfekčných prostriedkov sa neustále vyvíja. Jeden prostriedok sa nahrádza iným. Tradične sa však používajú antiseptiká založené na alkohole.

Strach je jednou z príčin nakazenia sa koronavírusom
Je o tom presvedčený šéflekár centra pre monitorovanie šírenia koronavírusu v Rusku. Uviedol portál Business-gazeta.ru. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


„Nestačí si kúpiť dezinfekčný prostriedok na ruky, musíte si dôkladne preštudovať pokyny, ktoré sú k nemu priložené,“ uviedol Oniščenko. Zároveň upozornil, že bežné antiseptiká majú schopnosť nepríjemne vysušiť pokožku rúk.

Populárnym antiseptikom sa stal predovšetkým chlórhexidín. Pôvodne je určený na ochranu pred baktériami. Predovšetkým je účinný proti rôznym mikroorganizmom, kvasinkám a baktériám nachádzajúcim sa vo vzduchu i na rôznych povrchoch.

Na dezinfekciu rúk a povrchov v boji proti koronavírusu je ale chlórhexidín absolútne neúčinný. Ruský úrad na ochranu spotrebiteľa Rospotrebnadzor preto odporúča čistiť si ruky prostriedkom na báze alkoholu. Ani Svetová zdravotnícka organizácia nemá chlórhexidín na zozname antiseptík použiteľných na ochranu pred koronavírusom.

Rusko zaregistrovalo nový liek, ktorý udrží komplikácie spôsobené Covid-19 „pod kontrolou“
Ruskí vývojári zaregistrovali nový liek proti koronavírusu, ktorý dokáže čeliť aj najťažším komplikáciám spôsobeným Covid-19, vrátane zlyhania pľúc, informuje portál RT. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Marek Molnár