Slováci vyvinuli dezinfekčné brány, využiť ich môžu obchody i nemocnice
07 | 04 | 2020 I Natália Sollárová

Na Slovensku máme hneď dve spoločnosti, ktoré v krátkom čase vyrobili unikátne dezinfekčné brány. Jedna z nich je z Považskej Bystrice, druhá sídli vo Vrábľoch.


Udalosti posledných týždňov prinútili mnohých rozmýšľať inak. Inovatívna bola aj spoločnosť SPANNER SK z Považskej Bystrice, pôvodne zameraná na strojársku výrobu. V rámci prevencie voči novému koronavírusu vytvorili v priebehu 2 týždňov vstupnú dezinfekčnú bránu. Určená je na miesta s vyššou koncentráciou ľudí.

Zariadenie je vybavené dezdotykovým senzorom a po vstupe sa dezinfekčný proces, trvajúci niekoľko sekúnd, spustí automaticky. Človek prejde cez hmlu pozostávajúcu z malých častíc dezinfekcie. Hoci brána nezaručuje dokonalú ochranu pred vírusom, znižuje riziko prenosu infekcie.

Ako povedal CEO spoločnosti Patrik Lišaník pre podnikajte.sk, ich hlavní zákazníci sú v Nemecku a z toho dôvodu očakávali pokles dopytu. Preto začali premýšľať nad tým, čo budú firmy v nasledujúcom období potrebovať a ako by im dokázali pomôcť.

Najstaršou osobou na svete, ktorá prežila koronavírus, je 104-ročná babička v Taliansku
Talianska dôchodkyňa sa vo veku 104 rokov stala najstaršou osobou, ktorá prežila ochorenie COVID-19 a zároveň jediným človekom na svete, ktorý prežil koronavírus aj pandémiu španielskej chrípky, informuje Breitbart. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Timotej Dudka


Prišli na inovatívne riešenie a okrem brány vytvorili aj dezinfekčné umývadlo, ktoré funguje na podobnom princípe, ale „hmlu“ nastrieka intenzívnejšie priamo na ruky. Obe zariadenia nájdu využitie všade tam, kde prichádza väčší počet ľudí. Môžu byť umiestnené pred vstupom do budov, kancelárií, závodov či obchodných reťazcov a zdravotníckych zariadení.

Okrem toho vyvinuli ešte sofistikovanejší variant brány, ktorý obsahuje aj termokameru na meranie teploty a súčasne detekciu ochranného rúška na tvári. Ďalšou možnosťou je napojenie na turniket, ktorý človeka pustí ďalej, len ak sú všetky parametre (teplota, rúško) v poriadku.

Spoločnosť momentálne pracuje na certifikácii produktov. Po nastavení výroby by mohli byť schopní vyprodukovať asi 100 brán týždenne.

Dôležitou súčasťou výrobku je dezinfekčný prostriedok. Jeho spotreba v zariadení je približne 6 až 8 litrov za hodinu. Za tento čas môže prejsť bránou až 720 ľudí. Podľa Lišaníka majú v Považskej Bystrici partnerskú firmu, ktorá vyrába dezinfekčné roztoky a garantuje stabilné dodávky.

Príspevok slovenskej spoločnosti so sídlom vo Vrábľoch ilustrujúci fungovanie dezinfekčnej brány na Facebooku:



 

Podobný husársky kúsok sa podaril aj spoločnosti Švec a spol., ktorá má sídlo vo Vrábľoch. Od nápadu cez prototyp až po reálny výrobok im to trvalo dokonca len 6 dní.

Ako informoval cas.sk, výrobu dezinfekčných brán by mali spustiť koncom budúceho týždňa. Zariadenie vydezinfikuje oblečenie aj nákupný vozík za 5 sekúnd. Využitie nájde pri vstupoch podnikov, nemocníc i obchodov.

Slovensko podľa analytičky čaká Veľká noc, aká tu ešte nebola
Slovensko čaká Veľká noc, aká tu ešte nebola. Šibačka iba doma, drahšie potraviny o 4,6 % a namiesto návštev komunikácia online. Konštatovala to vo veľkonočnej analýze analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | SITA


Bránu tvoria dva stĺpy do výšky pliec, v ktorých sú umiestnené dýzy. Z nich vychádza dezinfekcia v podobe hmly tak, aby nebola zasiahnutá tvár. Človek, ktorý zariadením prejde je celkom zbavený vírusu, ktorý sa mohol nachádzať na oblečení.

Ich nápad prišiel potom, ako videli spôsob dezinfekcie ľudí v Číne pri vystupovaní z lietadla. Podľa majiteľa firmy Ľubomíra Šveca ešte takisto potrebujú doriešiť certifikát i nejaké vylepšenia. Už teraz však majú desiatky záujemcov. Spoločnosť s 27-ročnou tradíciou a 400 zamestnancami sa prioritne zaoberá kovovýrobou a lisovaním plechov.

Vo vývoji majú aj ďalší model, ktorý bude vyzerať ako zárubňa a trysky budú striekať dezinfekciu aj zhora. „Bude určený pre komplexnú dezinfekciu odevu pre záchranné zložky a vydezinfikuje celý skafander, keď sa napríklad vrátia zo zásahu,“ vysvetlil Švec. Okrem toho už rozmýšľajú nad zariadeniami, ktoré by dezinfikovali tovar či celé autá.

Nemecko hlási cez 90 tisíc prípadov nákazy koronavírusom. Nosenie rúšok zvažujú až teraz!
V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo viac ako 3 800 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkom je v krajine infikovaných vyše 90 tisíc ľudí, píše Merkur.de. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Miroslav Tóth