Autoritárski liberáli požadujú ukončenie filmov a seriálov s policajnou tematikou
08 | 06 | 2020 I Preklad: Marek Molnár

Vojna proti policajtom pokračuje protestov Georga Floyda. Posledným návrhom ľavice je ukončiť filmy a seriály o polícii v snahe vyriešiť problémy s rasizmom alebo policajnou brutalitou, píše vo svojom komentári Zachary Leeman.


Bolo by nesprávne tvrdiť, že Hollywood nepodporuje celoštátne protesty proti Floydovej smrti.

Hollywoodske hviezdy venovali značné finančné prostriedky na pomoc pri záchre uväznených demonštrantov a preukázali stálu - a niekedy vulgárnu - podporu hnutia Black Lives Matter.

Niektorí si však nemyslia, že je to dosť. Chcú vidieť, ako zábavný priemysel prejde ďalší míľnik tým, že zastavia produkciu všetkých filmov a seriálov, ktoré sú zamerané na policajných dôstojníkov.

Znie to ako radikálna téma, ktorá by sa za normálnych okolností rozoberala na Twitteri, avšak tento týždeň sa rozoberala v článku na portáli Washington Post.

Alyssa Rosenbergová tvrdí, že Hollywood vytvoril „závislosť od príbehov, ktoré zobrazujú policajné oddelenia účinnejšie ako v skutočnosti sú, pričom zločin je taký rozšírený, ako v realite a od toho je odvodené použitie policajnej sily.“ Toto, podľa jej názoru, vytvorilo „spoluúčasť“ medzi priemyslom a políciou.

Ako a kedy sa skončí svetová občianska vojna (Sergej Pereslegin)
Komentár Sergeja Pereslegina (Life.ru) Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Rosenbergová ďalej uviedla, že existujú príbehy, ktoré zobrazujú svet nie tak, ako je, ale „ako to môže byť“. Dokonca navrhuje zrušiť dlhotrvajúci dokumentárny seriál COPS (Americká polícia v akcii), v ktorom sú zobrazené skutočné prípady policajných dôstojníkov vo veľkých mestách pri zatýkaní.

V podobnom príbehu publikovanom na portáli Vulture sa tvrdí, že desaťročia policajných drám a komédií sú zodpovedné za výučbu Američanov „že policajti sú postavami, o ktoré by sme sa mali starať“.

Oba príbehy sa dokonca zameriavajú na Brooklyn Nine-Nine, komediálny seriál o policajnom okrsku, ktorý podľa nich vyvoláva príliš veľký súcit k policajtom prostredníctvom humoru.

„Policajti ukazujú, že bez ohľadu na to, o akú procedúru ide, tiež znižujú hrozbu a šok zo skutočného policajného násilia. Vďaka ich všadeprítomnosti je pre niektorých divákov príliš ľahké ignorovať, ako sa tento svetonázor v televízii uplatnil,“ píše sa v článku na portáli Vulture.

Trump zjednocuje Američanov - ale proti nemu
Prvýkrát som bol svedkom použitia slzného plynu a brutálneho zásahu proti zákonným pokojným demonštrantom v Čile za vlády vojenského diktátora Augusa Pinocheta. Šokujúce zneužívanie štátnej moci, ktoré sme videli v pondelok pri Bielom dome, mi... Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Mário Martinka

Poškodená kultúra

Skutočnosť, že takéto extrémistické a autoritárske myslenie sa stalo súčasťou ľavice, svedčí o pokračujúcom trende "pošpiniť" policajtov pred očami občanov.

Keď hovoríme o zložitých problémoch policajnej brutality a rasizmu v Amerike, debaty by mohli viesť od militarizácie oddelení kvôli nákladnej vojne s drogami až k menším otázkam, ako sú policajti, ktorí nežijú v komunitách, ktoré sú pod dozorom polície. Sú to diskusie, ktoré si vyžadujú viac ako slogany na kartónoch, 160-slovné príspevky na Twitteri a päťminútové spravodajské segmenty, v ktorých ľudia kričia.

Pretože sa tieto diskusie zdajú byť príliš nulové a moc hlboké na seriózne rozhovory v dnešnej poškodenej kultúre, teraz sa hádame o hlúpych televíznych reláciách, ktoré takmer žiadny inteligentný človek pravdepodobne nevidí ako úplne presné zobrazenie reality.

Faktom tiež je, že tieto relácie zamestnávajú tisíce, ak nie milióny ľudí, ktorí by boli bez práce, ak by sa Hollywood náhle rozhodol, že ich treba ukončiť, pretože televízia zle odprezentovala políciu.

Zotrvačník rasového násilia alebo Minnesota (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Sviatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Iveta Machová


Breaking Bad (Perníkový tatko), The Sopranos (Sopranovci), Sons of Anarchy (Zákon gangu) a ďalšie seriály odvysielali morálne poškodené postavy a aj tak vyvolali empatiu u divákov. To je sila umenia. Zobrať osobu alebo subjekt a ukázať nám ich vrstvy, ktoré nedokážeme nájsť v každodennom živote kvôli predsudkom, obmedzeným skúsenostiam atď.

Tvrdiť, že predčasné procedúry, ktoré sledujú policajných dôstojníkov, nejakým spôsobom vytvorili u ľudí závislosť od polície, je argument, ktorý sa jednoducho neudrží nad vodou. Vyžaduje si to, aby sme sa pozerali na umenie bez kontextu.

USA menia Nord Stream 2 na loptu v geopolitickej hre (Natalia Medenová)
Komentár Natálie Medenovej (Fond strategickej kltúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Iveta Machová

Zníženie dotovania

Hnutie postavené na myšlienke „prestať dotovať políciu“ je ďalšou vecou, ​​ktorú by ste očakávali, že ju uvidíte len ako súčasť extrémnej ľavice, avšak ide o ďalší omyl.

John Legend, Jane Fonda, Lizzo a ďalšie celebrity tento týždeň podporili hnutie za „zníženie dotovania polície“. Skupina navrhuje, aby sa financovanie policajných oddelení v krajine znížilo a smerovalo tak k väčšiemu počtu sociálnych programov. Je to čudný nápad, pretože mnohí by tvrdili, že peniaze sú v súčasnosti potrebné na výcvik "citlivých" policajtov a na odfiltrovanie tých "bez chrbtovej kosti", ako je Derek Chauvin, bývalý dôstojník, ktorý je teraz neslávne známy pre vraždu Georga Floyda.
Slepá podpora

Ak skutočne chceme hovoriť o tom, ako Hollywood v súčasnosti živí poškodenú kultúru, mali by sme sa pozrieť na ich slepú podporu protestujúcich po celom štáte. Aj keď sa uskutočnilo veľa pokojných protestov, mnohé sa vyvinuli do rabovania a chaosu, ktorý nemá miesto v hnutí, ktoré sa zasadzuje za menšie násilie v krajine.

Objednávka na "studenú vojnu" ?! (Fedor Lukjanov)
Komentár Fedora Lukjanova (Global Affairs) Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


Celebrity však odmietli pripustiť tieto negatívne dôsledky demonštrácii. Celebrity tiež dostali dôvod na to, aby poskytli prostriedky, ktoré zachránili uväznených demonštrantov - z ktorých mnohí môžu byť uväznení, kvôli vážnej veci.

Kritizovanie polície a podpora reformného úsilia je jedna vec, ale donútenie skupiny policajtov a potrestanie kohokoľvek, kto prezentuje protichodné stanoviská, je súčasťou autoritárskej skupiny. Tým, že sa vymení jeden autoritárskym systém za druhý, sa nevyrieši nič. A to môže byť pre niektorých ľavičiarov šokom, ale zrušenie filmov a televíznych relácií, ktoré zobrazujú políciu ako protagonistov, náhle nenapraví žiaden z týchto problémov.

Tento fakt vytvára atmosféru strachu medzi umelcami a tvorcami, ktorí sú už teraz vystrašení a potrestaní za to, že nespĺňajú neustále sa meniace normy tejto kultúry.

Prečo nepokoje v USA nie sú ako Euromajdan alebo farebná revolúcia
Mierové protesty meniace sa na nepokoje a podpaľačstvo, po ktorých nasleduje násilie, strety s políciou a politické požiadavky na zmenu režimu - dnešná Amerika alebo to, čo sa stalo na Ukrajine, v severnej Afrike a v Srbsku, píše vo svojom... Čítať ďalej
04 | 06 | 2020 | Marek Molnár