Ako a kedy sa skončí svetová občianska vojna (Sergej Pereslegin)
07 | 06 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Sergeja Pereslegina (Life.ru)


Ústavné práva občanov boli vďaka „infodémii“ v podstate zrušené. Dnešné ústavy sa zrodili v revolúciách a boli doslova „písané krvou“. Zdá sa, že ani zrod novej éry nebude civilizovanejší.


Na západe USA horia lesy. Príčinou má byť kombinácia horúčav a silného vetra. Znie to vierohodne. Ale spomínam si na krásny starý román Michaela Crichtona „Kmeň Andromeda“. V ňom bol „Lesný požiar“  názov programu riadenia biologických zbraní a epidémií.


Ako sa predpokladalo od samého začiatku, svetová „infodémia“ vyvolaná pomerne bežnou infekčnou chorobou, sa stala vhodným katalyzátorom sociálnych procesov. Na globálnej, národnej i regionálnej úrovni. Pokiaľ ide o nebezpečenstvo koronavírusu, je to niečo medzi ázijskou chrípkou z roku 1899 a hongkonskou chrípkou z roku 1969.


„Infodémia“ ostro prehĺbila vzťahy medzi USA a Čínou. Z Ameriky pochádzajú „neoficiálne“ informácie, že vírus bol vytvorený v čínskych bakteriologických laboratóriách. Hypotéza je pochybná. Koronavírus je príliš patogénny pre nesmrteľné zbrane a zasa nie je dosť nebezpečný pre smrtiace zbrane. A tiež extrémne geneticky nestabilný. Ako súčasť biologických zbraní preto nevhodný. Každý špecialista tomu rozumie. Ale internet je plný odkazov na „dôveryhodné zdroje“ z USA.


Trump schválil stiahnutie časti amerických vojakov z Nemecka
Americký prezident dlhodobo tvrdí, že európski členovia NATO majú investovať väčšie prostriedky do svojej vlastnej obrany a nespoliehať sa toľko na USA. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | SITA

Oficiálny Washington tento nezmysel prirodzene nepotvrdil. Ale Donald Trump predložil Číne účet za „neúplné informovanie svetovej verejnosti“. A fakturoval Číne zjavne nezmyselnú sumu. Čína, samozrejme, nezaplatí. Čo naruší čínsko-americké vzťahy. Zároveň to poskytne USA príležitosť urobiť ďalší krok v obchodnej vojne.


Na rad zrejme príde tradičná „politika sankcií“. Môže byť doplnená bojom proti čínskym maloobchodným reťazcom. Tie možno označiť ako „zjavné kanály na šírenie infekcie“. Pridá sa možno aj zabavenie čínskych majetkových účastí v amerických bankách. Čína bude potrestaná. Rovnako ako Japonsko v roku 1941. Pred tragickým Pearl Harborom.


Pre USA však veľká vonkajšia vojna nie je jedinou príležitosťou pre planetárnu hru. A možno ani nie najlepšou. Súčasná epidémia sa nápadne zhoduje s kritickým bodom klasického „amerického cyklu“. Ten sa začal v roku 2001 pádom Dvojičiek a krízou dot.coms.


Bill Gates odmieta „bizarné“ konšpiračné teórie o Covid-19
Bill Gates odmietol konšpiračné teórie o Covid-19, ktoré tvrdia, že chce sledovať ľudí prostredníctvom mikročipov, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 06 | 2020 | Marek Molnár

V rokoch 2020 až 2021 musí preto nastať fáza akútnej krízy. To znamená „občiansku vojnu“ medzi finančným a priemyselným kapitálom. Medzi ekonomikou spotreby a služieb a robotickou ekonomikou výroby.


Samozrejme, bude to občianska vojna iného typu. Nebude podobná konfliktu Severu proti Juhu v USA a ani Červených proti Bielym v Rusku. Hlavný boj sa uskutoční v právnej oblasti. V oblasti noriem, predpisov, vo svete sieťových protokolov a v nastavení hier.


Ale vojna je vojna. Preto si žiada i obete, lúpeže a podpaľačstvo. Ak už pre nič, tak aspoň preto, že takéto udalosti pomáhajú vyhlásiť všetky ľavicové a antifašistické organizácie za extrémistické. Aj keď to je v priamom rozpore s Prvým dodatkom Ústavy USA.


Takže George Floyd zomrel v pravý čas. A zrejme nebude posledný. V nasledujúcich mesiacoch, ak nie v rokoch, bude musieť Trump udržať krajinu na pokraji vzbury. Ale nie za ňou. Nepochybujem o tom, že sa s tým vyrovná.


Zotrvačník rasového násilia alebo Minnesota (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Sviatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Iveta Machová

USA majú v tejto kríze najlepšie vyhliadky. Preto, že ako jediné riešia svoje vlastné problémy, nie problémy ostatných. Európa a Čína nemôžu získať nič. Pretože hrajú americkú hru na americkom poli a podľa amerických pravidiel.


V samotnom závere „infodémie“, sa v krajinách EÚ objaví politická kríza. Bude to zapríčinené hlavne zničením strednej triedy. Tiež všeobecným nárastom sociálneho napätia v dôsledku samoizolácie. Ďalej ostrým rozdelením spoločnosti na „covid lojálnych“ a „covid odporcov“. A zároveň stratou dôvery medzi elitami a masami.


Na jar roku 2020 boli ústavné práva občanov v európskych krajinách a USA v podstate zrušené. Ústavný systém napriek tomu zostal jediným všeobecne akceptovaným formátom spoločenskej zmluvy upravujúcej vzťahy rôznych skupín v štáte.


Moderné ústavy vznikli buržoáznymi revolúciami v Holandsku, Anglicku, Francúzsku, USA a Rusku. A boli doslova napísané krvou. Teraz je ústavná fáza rozvoja štátnosti dokončená. Začína sa nová éra. A zdá sa, že ani jej zrodenie sa pravdepodobne neobíde bez obetí a ničenia.


Smerujeme do ďalšej recesie?
Ekonómovia a analytici vyjadrujú svoj názor na globálnu ekonomiku, zatiaľ čo krajiny uvoľňujú koronavírusové opatrenia Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | Mário Martinka