Taliban stále udržuje vzťahy s al-Káidou, vyplýva zo správy OSN
02 | 06 | 2020 I SITA

Afganský Taliban stále udržiava úzke vzťahy s teroristickou sieťou al-Káida, a to aj napriek podpísaniu mierovej dohody so Spojenými štátmi, v ktorej sa obe strany zaviazali bojovať proti militantným skupinám. Vyplýva to z novej správy Organizácie Spojených národov (OSN) zverejnenej v utorok.


USA a Taliban podpísali vo februári mierovú zmluvu v Katare. Jej cieľom je umožniť postupný odchod amerických vojakov z Afganistanu po 19 rokoch a vydláždiť cestu medziafganským rokovaniam, ktoré by mali ovplyvniť politickú budúcnosť krajiny.

Na základe dohody Taliban prisľúbil, že bude bojovať proti teroristickým skupinám vrátane al-Káidy, ktorej kedysi poskytovali útočište a zabráni tiež militantom, aby využívali afganskú pôdu na organizovanie útokov proti Spojeným štátom.

Počas protestov v USA postrelili 4 policajtov
V pondelok večer boli v St Louis zranení štyria policajní dôstojníci, počas násliných protestov, ktoré zasiahli mesto. Ich životy nie sú podľa všetkého v ohrození, uvádza portál RT. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Za posledné mesiace zomrelo viacero významných predstaviteľov al-Káidy, avšak mnoho prominentných lídrov skupiny, kedysi vedenej Usámom bin Ládinom, stále ostáva v Afganistane, informoval výbor OSN, ktorý správu vypracoval. Tá tiež okrem iného uvádza, že títo lídri pokračujú v udržiavaní vzťahov s Hakkáního sieťou, odnožou Talibanu a navyše stále zohrávajú významnú rolu pri operáciách Talibanu. Obe skupiny pritom naďalej spája džihád, teda svätá vojna proti inovercom, ako aj spoločná história.

Samotný Taliban sa k novej správe z dielne OSN zatiaľ nevyjadril.

Rusko chce prinútiť západné médiá, aby na ruskom území hrali podľa ruských pravidiel
„Akcie amerických médií sú voči Rusku nepriateľské,“ uviedol podpredseda Komisie Dumy pre vyšetrovanie zasahovania cudzích štátov do vnútorných záležitostí Ruskej federácie Nikolaj Ryžak, uviedol portál Rueconomics.ru. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD