Nemecký minister Maas: Pokojné protesty v USA sú "viac než legitímne"
02 | 06 | 2020 I TASR

"Dúfam, že tieto pokojné protesty neskĺznu do ďalšieho násilia, ba čo viac - dúfam, že zmenia Spojené štáty," povedal novinárom nemecký minister zahraničných vecí.


Pokojné demonštrácie v Spojených štátoch proti "šokujúcej" smrti Afroameričana Georgea Floyda pri zatýkaní belošskou políciou v Minneapolise sú "viac než legitímne", vyhlásil v utorok nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

"Pokojné protesty, ktoré vidíme v USA..., sú pochopiteľné a viac než legitímne. Dúfam, že tieto pokojné protesty neskĺznu do ďalšieho násilia, ba čo viac - dúfam, že zmenia Spojené štáty," povedal novinárom nemecký minister, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Počas protestov v USA postrelili 4 policajtov
V pondelok večer boli v St Louis zranení štyria policajní dôstojníci, počas násliných protestov, ktoré zasiahli mesto. Ich životy nie sú podľa všetkého v ohrození, uvádza portál RT. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Maas v súvislosti s útokmi policajtov na novinárov na protestoch tiež zdôraznil, že novinári "musia mať možnosť vykonávať svoju prácu - a tou je informovanie - bez strachu o svoju bezpečnosť". "Demokratické krajiny musia pri ochrane slobody tlače uplatňovať tie najvyššie štandardy. V tejto súvislosti musí byť všetko násilie nielen kritizované, ale aj trestne stíhané a objasnené, aby boli žurnalisti pri výkone práce naozaj účinne chránení," povedal Maas.

Medzi pracovníkmi médií, ktorí sa stali terčom útokov, je dopisovateľ nemeckej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle (DW). DW uviedla, že dve noci po sebe "zasiahla americká polícia Stefana Simonsa projektilmi, keď informoval o protestoch hnutia #BlackLivesMatter v Minneapolise". Názov hnutia znamená "Na životoch černochov záleží".

"V súvislosti s takýmito prípadmi, ako je DW, budeme kontaktovať úrady USA, aby sme zistili presné okolnosti," vyhlásil minister Maas.

V New Yorku vyhlásili zákaz nočného vychádzania
V meste New York vyhlásili od pondelka 23.00 h do utorka 05.00 h miestneho času zákaz vychádzania s cieľom zabrániť ďalším násilným protestom vyvolaným smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR