Ľudia sa boja žiadať o kompenzačné príspevky,aby nestratili už priznané
02 | 06 | 2020 I TASR

Osobám s chronickými ochoreniami úrady práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) často znížia mieru funkčnej poruchy, pokiaľ žiadajú o nové príspevky na kompenzáciu svojho ťažkého zdravotného postihnutia.


„Týmto osobám sa prehodnocuje zdravotný stav, ktorý je často aj trvalý a v predchádzajúcom vydanom komplexnom posudku je zistená znížená miera funkčnej poruchy,“ uviedla vo svojej Správe o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2019 komisárka Zuzana Stavrovská.

Tvrdí, že ľudia so zdravotným postihnutím sa boja žiadať o nové príspevky práve pre obavu zo zníženia miery funkčnej poruchy a následného odobratia už vyplácaného príspevku. V podnetoch upozorňujú aj na nevhodný prístup zo strany niektorých zamestnancov úradov pri prerokovávaní žiadosti o kompenzáciu. Vravia, že niekedy dochádza zo strany zamestnancov k slovným vyhrážkam.

Stavrovská v správe spomína prípad ženy, ktorá už potrebuje vo viacerých úkonoch pomoc druhej osoby a ÚPSVaR v roku 2019 zamietol jej synovi príspevok na opatrovanie. Úrad jej postupne znižoval mieru funkčnej poruchy, hoci zdravotný stav sa jej zhoršoval, čo bolo zrejmé aj z jej lekárskych správ predložených k žiadosti. Synovi peňažný príspevok na opatrovanie nepriznali a ÚPSVaR sa v posudku odvolal na to, že starostlivosť o matku je pre syna povinnosťou vyplývajúcou zo zákona o rodine.

Pracujúce deti by mali prispievať na penzie svojich rodičov, tvrdí Krajniak
Podpora rodičov pracujúcimi deťmi by mohla mať formu formu asignácie dane, venovanie časti odvodov rodičom alebo daňovej úľavy, povedal minister práce Milan Krajniak. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | SITA


„Syn nemôže matku opatrovať a zároveň aj chodiť do práce a živiť svoju rodinu,“ vysvetľuje Stavrovská. Žena sa preto voči rozhodnutiu odvolala a podala podnet na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Komisárka jej poradila, ako ďalej postupovať, avšak žena sa zľakla, aby nestratila iné v minulosti schválené príspevky a Stavrovskú požiadala, aby v tejto veci ďalej nekonala.

Komisárka rovnako spomína prípad ženy, ktorá sa po nepriznaní príspevku na kúpu auta odvolala na Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. To však na základe jej odvolania vydalo nový komplexný posudok jej zdravotného stavu, v ktorom bola miera funkčnej poruchy ešte nižšia ako v pôvodnom.

Povinnú vzdialenosť v kostoloch nahradí od 3. júna šachovnicové sedenie, rúška ostávajú
Povinnú vzdialenosť dva metre medzi ľuďmi v kostoloch nahradí od stredy 3. júna šachovnicové sedenie. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | SITA


„Ďalšia kontrola nebola nutná a jej dôvod mal odvolací orgán náležite odôvodniť. Nové prehodnotenie miery funkčnej poruchy navyše vykonal bez účasti posudzovanej,“ uviedla Stavrovská. Preto podala na prokuratúru podnet na preskúmanie rozhodnutia. Tá rozhodla o jeho zrušení.

Komisárka preto považuje za potrebné, ak ÚPSVaR príspevok na kompenzáciu na základe lekárskych správ neuzná, aby ľudia v odvolacom konaní požiadali o osobnú účasť na opätovnom posúdení zdravotného stavu. V prípade zamietnutia žiadosti môžu v zákonných lehotách využiť aj právo preskúmania rozhodnutia súdom.

Stavrovská ďalej upozorňuje, že ľudia poberajúci príspevky nie sú dostatočne zrozumiteľne poučení o povinnostiach, ktoré im vyplývajú zo zákona. Tiež, že roky domáhania sa pomoci ich často nakoniec odradia spoliehať sa na pomoc štátu.

ŠOK: Vo Vranove nad Topľou nafúkal vodič šesť promile
Na mol opitý vodič bol zadržaný a čelí obvineniu. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | TASR