'Sme zdesení': Americká polícia nerešpektuje práva novinárov (125 prípadov)
02 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič

Americká polícia porušila ústavu zatknutím a násilím voči novinárom, ktorí spravodajsky pokrývali demonštrácie proti polícajnej brutalite v USA. Po zhromaždeniach nasledovali nepokoje vo veľkých mestách. Informuje spravodajský portál RT.


„Sme zdesení pokračujúcim používaním tvrdých ba priam až násilných akcií polície proti novinárom, ktorí vykonávajú svoju prácu. Ide o priame porušovanie slobody tlače, čo je základná ústavná hodnota Spojených štátov,“ uviedol programový riaditeľ Výboru na ochranu novinárov Carlos Martinez de la Serna.

Vyzývame miestnych a štátnych úradníkov, aby výslovne oslobodili spravodajské médiá od predpisov o zákaze vychádzania, aby novinári mohli slobodne podávať správy a informovať.

Od 29. mája zaznamenala mimovládna organizácia so sídlom v New Yorku najmenej 125 porušení základných práv a slobôd, vrátane 20 zatknutí, proti novinárom, ktorí pokrývali spravodajstvo dianie v spoločnosti a sledovali protesty vyvolané smrťou neozbrojeného černocha Georgea Floyda, počas brutálneho policajného zatknutia.

Nemecký minister Maas: Pokojné protesty v USA sú "viac než legitímne"
"Dúfam, že tieto pokojné protesty neskĺznu do ďalšieho násilia, ba čo viac - dúfam, že zmenia Spojené štáty," povedal novinárom nemecký minister zahraničných vecí. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | TASR

Polícia zasiahla „tucty ďalších“ novinárov slzným plynom, korením alebo gumovými guľkami, a to aj potom, čo vystavili svoje novinárske karty, uviedol CPJ s odvolaním sa na rôzne zdroje. Toto vyhlásenie prišlo po tom, ako miestne a medzinárodné médiá informovali, že ich novinári boli napadnutí počas protestných zhromaždení a následného chaosu.


Minulý týždeň boli dvaja členovia televízneho štábu agentúry Reuters zasiahnutí gumovými projektilmi v Minneapolise v štáte Minnesota. Rovnako reportér ruskej agentúry RIA Novosti patril medzi tých, ktorí boli v tom istom meste zatknutí. Štáb spravodajstva CNN bol dokonca zatknutý v priamom prenose počas vysielania, kedy pokrývali spravodajstvo z aktuálneho diania počas nepokojov.

Guvernér Minnesoty Tim Walz sa napokon ospravedlnil CNN za zadržanie jeho štábu. „Beriem plnú zodpovednosť. Nie je absolútne žiadny dôvod, aby sa niečo také stalo, “  povedal. Novinári boli prepustení krátko po ich zatknutí.
USA obvinili Zimbabwe zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny. Tí však o tom nič nevedia
Nepodložené tvrdenia USA poškodzujú už aj tak dosť napäté vzťahy medzi oboma krajinami, reagovalo Harare. Čítať ďalej
02 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič