YouTube priznal „chybu“ v cenzúre vyjadrení proti Číne
27 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Spoločnosť YouTube uviedla, že „skúma“ údajnú „chybu“ vo svojom systéme po tom, ako cenzurovala výraz „Wumao“, čo je všeobecný opis pre online propagandistov Čínskej komunistickej strany.


Republikán, Jim Banks požiadal listom spoločnosť Google, aby vysvetlila svoju cenzúru po tom, čo o nej technologický priekopník Palmer Luckey zverejnil na sociálnych sieťach, píše breitbart.com.

Palmer Luckey, priekopník v technológií VR ( virtuálnej reality ) vytvoril Oculus Rift a bol zablokovaný na Facebooku kvôli jeho pro-Trumpovským názorom. Uviedol, že YouTube odstránil všetky jeho komentáre ktoré zahŕňali výrazu „Wumao“. Luckey potom dodal, že cenzúra sa je prítomná na celom YouTube, nielen pri komentároch k videám.

Termín „Wumao“ sa prekladá ako „50 centov“, odkaz na „50 centovú armádu“, čo je označenie pre čínsku légiu digitálnych propagandistov. Josh Hawley, ďalší z výraznejších čínskych kritikov vo Washingtone, taktiež požiadal technický gigant o vysvetlenie.

Luckeyove tvíty prišli po tom ako denník The Epoch Times, globálne noviny založené čínskymi disidentmi, vyhlásil, že služba YouTube ich komentáre automaticky vymazávala. Noviny informovali, že komentáre sa automaticky odstránili.

EU: „Koniec amerického sveta“ a „vzostup Číny“ sa „deje pred našimi očami“
Najvyšší diplomat Európskej únie žiada, aby mala blokácia Číny „silnejšiu stratégiu“, keďže sa zdá, že Ázia nahrádza USA ako centrum globálnej moci, píše breitbart.com Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Mário Martinka


The Epoch Times napísali:

"Komentáre, ktoré obsahujú takéto frázy, sa odstránia v priebehu niekoľkých sekúnd, čo naznačuje, že je to práca algoritmu. Jedna zjavne zakázaná fráza je „gongfei“ (共匪), ktorú možno preložiť ako „komunistický bandita“. Zdá sa, že pochádza z obdobia čínskej občianskej vojny.

Ďalšia fráza, ktorá bola vymazaná, je „wumao“ (五毛), čo doslova znamená „päťdesiat centov“ a bežne sa používa na opis armády internetových trollov, ktorú používa ČKS ( Činska Komunistická Strana ) na šírenie svojej propagandy online. Hovorí sa, že trollom sa platilo okolo 50 centov za príspevok."

Keď sa Luckeyove tvíty stali virálnymi, pritiahli pozornosť hlavných technologických médií. Oficiálny účet YouTube na Twitteri konečne zareagoval a uviedol, že odstránenie anti-ČKS vyhlásení bolo „chybou v našom procese“.

„Toto nie je nové pravidlo ani výsledok zmeny pravidiel. Vážime si, že ste to nahlásili.“ Napriek komentáru YouTube stále zostáva vysieť jedna otázka; ak sa skutočne jednalo iba o chybu, prečo spoločnosť mlčala dokým správa nezískala väčšiu pozornosť?  A prečo si Google osobuje právo cenzurovať aj na území cudzích štátov?

Izrael bude mať v júli „historickú príležitosť anektovať Západný breh“, vyhlásil Netanjahu
Izrael má „historickú príležitosť“ anektovať židovské osady na Západnom brehu Jordánu a Izrael musí v júli túto príležitosť využiť, uviedol v pondelok premiér Benjamin Netanjahu. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Mário Martinka