EU: „Koniec amerického sveta“ a „vzostup Číny“ sa „deje pred našimi očami“
26 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Najvyšší diplomat Európskej únie žiada, aby mala blokácia Číny „silnejšiu stratégiu“, keďže sa zdá, že Ázia nahrádza USA ako centrum globálnej moci, píše breitbart.com


Vedúci zahraničných vecí EÚ Josep Borrell, v pondelok na stretnutí nemeckých veľvyslancov povedal, že „analytici už dlho hovorili o ukončení svetového poriadku pod vedením Američanov a o príchode ázijského storočia. Toto sa teraz deje pred našimi očami."

Borrell uviedol, že pandémiu je možné považovať za zlom v prechode moci zo západu na východ a že pre EÚ „tlak na výber strán stúpa“. Povedal, že blok 27 národov „by sa mal riadiť vlastnými záujmami a hodnotami a vyhnúť sa tomu, aby boli inštrumentalizované jedným alebo druhým“.

Ale zatiaľ čo vzostup Číny bol „pôsobivý“, Borrell povedal, že súčasné vzťahy medzi Bruselom a Pekingom neboli vždy založené na dôvere, transparentnosti a reciprocite.

EÚ má k rozpadu bližšie než kedykoľvek predtým, tvrdí Šichtařová
Fond, ktorý navrhuje Merkelová, nie je záchranou po pandémii, ale iba maskovanie už existujúceho dlhu, tvrdí ekonómka Markéta Šichtařová. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Borrell povedal: „Máme šancu iba vtedy, ak budeme rokovať s Čínou s kolektívnou disciplínou“, pričom poznamenal, že nadchádzajúci samit EÚ - Čína, ktorý sa uskutoční tento rok na jeseň, by mohol priniesť príležitosť tak urobiť. „Potrebujeme silnejšiu stratégiu pre Čínu, čo si tiež vyžaduje mať lepšie vzťahy so zvyškom demokratickej Ázie,“ dodal.

Na tej istej konferencii, ktorá sa tento rok konala za pomoci videolinku z dôvodu pandémie, nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas zopakoval Borrellovu výzvu na väčšiu transparentnosť Číny. Táto problematika sa dostala do popredia vďaka pekinskej informačnej politike v počiatočných fázach vypuknutia vírusu. Nemecko v júli preberá šesťmesačné rotujúce predsedníctvo EÚ.

„Anti-čínska“ návšteva Mikea Pompea v Izraeli (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Iveta Machová