Ľudia v nedeľu trávia v obchodných centrách voľný čas, nechodia len nakupovať
27 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Sociológ Milan Zeman hovorí, že pri zatváraní obchodov v nedeľu by mohol štát s obchodníkmi v budúcnosti urobiť kompromis. Obchody by podľa neho mohli byť otvorené napríklad až od 14:00. Tradičné trávenie volného času sa totiž mení, a ľudia čoraz častejšie navštevujú nákupné centrá. 


Na Slovensku sa čoraz viac hovorí o zatvorených obchodoch počas nedele aj po pandémii koronavírusu. Podľa posledného prieskumu agentúry Focus so zákazom nedeľného predaja súhlasí až 70 percent opýtaných Slovákov.


Zeman však v rozhovore pre Dobré noviny hovorí, že ani zvyšných 30 percent nie je zanedbateľná menšina. „Na mieste je otázka, či ju ignorovať, alebo predsa len im vyjsť ústrety nejakým medzikrokom, že by napríklad v nedeľu popoludní bolo otvorené. To je práve na takúto serióznejšiu diskusiu so zúčastnenými,“ dodal sociológ.


Z  prieskumov totiž vyplýva, že k tradičným spôsobov trávenia voľného času pribúdajú aj nové fenomény. Okrem trávenia času vo virtuálnom svete je druhým najčastejším spôsobom, akým ľudia svoj čas po novom využívajú, pobyt v nákupných centrách.


So zatváraním obchodov v nedeľu by súhlasila väčšina Slovákov
Väčšina Slovákov by súhlasila so zákazom nedeľného predaja. Súhlasný postoj vyjadrujú aj liberáli. Vyplýva to z nového prieskumu agentúry Focus pre Denník N. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

„Po roku ´89 nastalo niečo, čomu sa hovorí efekt psa utrhnutého z reťaze. So slobodou prišlo akoby všetko aj z hľadiska nakupovania a začínajúceho konzumu. To, čo sme kedysi len počuli, prípadne občas niekto mohol vidieť vo viedenskej televízii,“ vysvetľuje Zeman pre Dobré noviny. 


Masívnejšie otváranie predajní, spolu s nedeľným predajom, sa spustilo práve v 90. rokoch minulého storočia. Veľké nákupné centrá neskôr so sebou priniesli možnosti nakupovania bez obmedzení. To, že ľudia začali tráviť viac voľného času práve v týchto „chrámoch konzumu“ potvrdil už prieskum z roku 2008.


Sociológ pre Dobré noviny dopĺňa, že v roku 2008 chodilo do nákupných centier približne 15 percent Slovákov kvôli radosti a potešeniu. Centrá začali navštevovať najmä mladé rodiny, ktorým poskytovali celé spektrum rôznych aktivít bez ohľadu na počasie. Znamená to, že dnes už je trávenie voľného času v obchodných centrách pre ľudí bežnou záležitosťou. 


O zmrazení minimálnej mzdy majú ľudia hlasovať na Facebooku
O prípadnom zmrazení minimálnej mzdy už rokujú zamestnávatelia s odborármi, vláda si zisťuje stanovisko ľudí cez sociálnu sieť. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Peter Haluza