So zatváraním obchodov v nedeľu by súhlasila väčšina Slovákov
25 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

 Väčšina Slovákov by súhlasila so zákazom nedeľného predaja. Súhlasný postoj vyjadrujú aj liberáli. Vyplýva to z nového prieskumu agentúry Focus pre Denník N.


Ak by zákon, ktorý zakazuje nedeľný predaj parlamentom prešiel, zatváranie by sa netýkalo benzínových púmp či pohotovostných lekární. Takýto variant by bol podľa prieskumu prijateľný pre väčšinu ľudí zo všetkých sociodemografických skupín.


Zatváranie obchodov v nedeľu by jednoznačne privítalo 40,3 percenta opýtaných, pričom ďalších viac ako 32 percent z nich sa vyjadrilo, že je „skôr“ za zákaz nedeľného predaja. Na opačnej strane spektra s takouto formou zákazu nesúhlasí 9,5 percenta opýtaných a ďalších 16,6 percenta sa vyjadrilo, že „skôr nesúhlasí“.


„Nie je to pre mňa prekvapivé. Môže to z časti vyplývať aj zo súčasnej situácie - že si ľudia reálne odskúšali, aké je nenakupovať v nedeľu a pre väčšiu časť populácie to asi nie je veľký problém,“ vysvetľuje pre Denník N riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.


V nedeľu pravidelne alebo občas pracuje 31 % zamestnaných Slovákov
V nedeľu pravidelne alebo občas pracuje 31 % zamestnaných Slovákov. Pravidelne pritom trávi nedeľu v práci 16,3 % zamestnaných, ďalších 14,6 % sa týka pracovná nedeľa občas. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | SITA

Zároveň platí, že miera súhlasu so zákazom nedeľného predaja sa zvyšuje s vekom opýtaných. Až 55 percent seniorov nad 65 rokov sa totiž vyjadrilo, že s takýmto zákazom by rozhodne súhlasilo a ďalších 24 percent by „skôr“ súhlasilo. U mladších respondentov, vo veku medzi 18 až 24 rokov, sa k variante „určite za zákaz" priklonilo menej ako 25 percent opýtaných.


Čo sa týka  odpovedí podľa miery konzervatívnosti respondentov, až 80 percent konzervatívcov sa vyjadrilo rozhodne alebo skôr za zákaz nedeľného predaja. Rovnako však odpovedalo aj 64,6 percenta opýtaných liberálov. Zo stredových voličov by chcelo zatvorené obchody v nedeľu aj po koronakríze 71,8 percenta respondentov.


AKTUÁLNE: Od stredy sa uvoľnia ďalšie obmedzenia pre vnútorné prevádzky (aktualizácia)
Od stredy 27. mája sa uvoľnia ďalšie obmedzenia pre vnútorné prevádzky, verejné stravovanie a služby. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Peter Haluza, TASR, SITA