Cyprus uhradí pobyt každému, u koho sa počas dovolenky v krajine zistí koronavírus
27 | 05 | 2020 I SITA/AP

Cyperská vláda uviedla, že zaplatí ubytovanie, stravu, nápoje a lieky pre pacientov s Covid-19 a ich rodiny.


Cyprus sľubuje, že uhradí náklady za pobyt pre každého, u koho sa zistí koronavírus počas dovolenky v krajine. Cyperská vláda uviedla, že zaplatí ubytovanie, stravu, nápoje a lieky pre pacientov s Covid-19 a ich rodiny. Pacienti budú musieť uhradiť iba taxi na letisko a let domov.

Pre pozitívne testovaných zahraničných turistov bude vyčlenená nemocnica so 100 lôžkami a hotel s 500 izbami bude slúžiť na karanténu rodinných príslušníkov pacientov a ostatných blízkych kontaktov.

Cyprus sa k tomu zaviazal v liste vládam, leteckým firmám a cestovným kanceláriám. List načrtol striktné zdravotné a hygienické pravidlá, ktoré krajina prijíma, aby prilákala turistov. Sektor turizmu priamo tvorí 13 percent cyperskej ekonomiky.

Krajina však predpokladá, že zo zvyčajných ročných príjmov z turizmu v sume 2,6 mld. eur v tomto roku stratí až 70 percent. V krajine je v pomere k počtu obyvateľov jeden z najnižších výskytov koronavírusu v Európe. Cyprus otestoval viac ako 10 percent populácie.

Od polnoci sú priechodnejšie aj maďarsko-slovenské hranice
Od polnoci z utorka na stredu je pre občanov Česka, Slovenska a Maďarska povolené prekročenie vzájomných štátnych hraníc a pobyt v uvedených krajinách na 48 hodín bez nutnosti testu na nový koronavírus či epidemiologickej karantény. Píše o tom... Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | TASR