Vzdorovitý Netanjahu je v Izraeli obvinený z korupcie
25 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Benjamin Netanjahu sa v nedeľu stal prvým izraelským premiérom, s ktorým začal súdny proces. Pred vstupom na súd vyhlásil svoju nevinu. Bude čeliť obvineniam z podplácania, podvodu a narušenia dôvery.


Súd sa začal iba týždeň po tom, ako sa najdlhšie vládnuci izraelský vodca stal premiérom už po rekordný piaty krát. Po troch bezvýchodiskových voľbách v roku, svoj talent prežiť demonštroval tým, že si zabezpečil nečakanú dohodu o zdieľaní moci so svojím hlavným protivníkom. Hovorí, že prípady proti nemu sú ľavicovým sprisahaním, ktoré ho majú dostať z premiérskej stoličky, píše reuters.com.

Netanjahu bol v novembri obvinený z prijímania darov od milionárskych priateľov a z hľadania regulačných výhod pre mediálnych magnátov za ktoré mal dostať viac priestoru v médiách. Objavil sa na okresnom súde v Jeruzaleme, kam ho sprevádzali ministri jeho kabinetu.

V súdnej sieni mali Netanjahu a sudcovia tvárové masky kvôli kronavírusovej kríze. Jeden zo sudcov sa Netanjahua pýtal, či si obvinenie prečítal a porozumel mu. Odpovedal: „Áno, vaša ctihodnosť.“ Vypočutie trvalo hodinu. Súd umožnil Netanjahuovi sa nedostaviť osobne na nasledujúce pojednávanie, určené na 19. júla. Izraelskí analytici tvrdia, že súdny proces môže trvať mesiace alebo dokonca roky.

Začal sa proces s Benjaminom Netanjahuom
Proces s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, obžalovaným z korupcie, sa v nedeľu začal v Jeruzaleme. Politik pri príchode na súd znova všetky obvinenia voči svojej osobe odmietol s tvrdením, že cieľom je zosadiť silného pravicového lídra.... Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | TASR


"Tieto vyšetrovania boli od prvého okamihu skazené a vymyslené," uviedol Netanjahu. "Vystupujem tu dnes ako váš predseda vlády s hlavou hore," povedal. Generálny prokurátor, Avichai Mandelblit, vo svojom vyhlásení uviedol, že prokurátori „budú konať aj naďalej bez strachu... dokonca aj vzhľadom na úmyselný pokus - ktorý by mal byť okamžite odmietnutý - pripísať postranné motívy orgánom činným v trestnom konaní“.

Priaznivci premiéra sa zišli pred budovou východného Jeruzalema a skandovali „Bibi, izraelský kráľ“. Požívali jeho prezývku, ktorú bolo počuť až v súdnej sieni a mávali modro-bielymi izraelskými vlajkami.

Demonštranti proti Netanyahuovi sa zišli pred jeho bydliskom v centrálnom Jeruzaleme a zdvihli transparent s nápisom „Minister zločinu“, slogan, ktorý sa objavil aj na niektorých tvárových maskách. Netanjahu je pri moci už 14 rokov, pričom pozíciu predsedu vlády si udržal tým, že minulý mesiac si zabezpečil dohodu o zdieľaní moci so svojím hlavným oponentom, centristickým bývalým generálom Bennym Gantzom.

Pakt tiež otvára cestu k prísľubnej anexii častí okupovaného Západného brehu krajiny, ktorú Palestínčania považujú za súčasť svojho budúceho nezávislého štátu. Trest za podplácanie môže byť až 10 rokov odňatia slobody a / alebo pokuta. Podvody a porušenie dôvery majú hornú hranicu trestu odňatia slobody tri roky.

"Tí, ktorí majú umrieť, umrú. Aj tak raz všetci umrieme,“ tvrdí ruský šéf pre boj s koronavírusom
Ruský vedúci predstaviteľ informačného centra pre boj s pandémiuou COVID-19 v utorok naznačil, že obete koronavírusu už čelia ich osudom a ubezpečili Rusov, že prepuknutia koronavírusu by sa nemali báť, pretože "Kto má umrieť, ten... Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka