Po prvýkrát za 30 rokov klesne index ľudského rozvoja v dôsledku Covid-19, varuje OSN
25 | 05 | 2020 I Marek Molnár

V správe Rozvojového programu OSN (UNDP) sa uvádza, že koronavírusová pandémia „zasiahla aj index ľudského rozvoja“ a očakáva sa, že zníženie životnej úrovne sa prejaví na celom svete, informuje portál RT.


Kombinované meradlo svetovej úrovne vzdelania, zdravia, životnej úrovne a globálneho ľudského rozvoja, sa tento rok po prvýkrát od rozvoja koncepcie UNDP v roku 1990 zníži.

Podľa správy sa očakáva, že globálny príjem na obyvateľa klesne v roku 2020 o štyri percentá, zatiaľ čo Svetová banka varuje, že prepuknutie koronavírusu môže priviesť až 60 miliónov ľudí k extrémnej chudobe.

UNDP tiež citovala predpovede Medzinárodnej organizácie práce, ktorá uviedla, že polovica všetkých pracujúcich môže prísť o prácu v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov, pričom sa predpokladá, že vírus bude stáť svetovú ekonomiku až 10 biliónov dolárov. Svetový potravinový program vyhlásil, že 265 miliónov ľudí bude čeliť kríze hladom.

Demonštrácie proti izolácii v Nemecku riešila polícia vodnými delami (VIDEO)
Polícia nasadila vodné delá, aby rozohnala dav v nemeckom Hamburgu, ktorý demonštroval proti bezpečnostným izolačným opatreniam, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Marek Molnár


„Pandémia na planéte zanechá veľmi hlboké jazvy,“ uviedol Achim Steiner, administrátor UNDP. "Bez podpory medzinárodného spoločenstva riskujeme masívne zvrátenie ziskov dosiahnutých za posledné dve desaťročia a stratu celej generácie, ak nie v živote, potom v právach, príležitostiach a dôstojnosti," dodal Steiner.

Predpokladá sa, že najviac postihnuté budú rozvojové krajiny a krajiny v krízovom režime.

„Svet za posledných 30 rokov zažil veľa kríz vrátane globálnej finančnej krízy v rokoch 2007-2009. Každá z nich tvrdo zasiahla ľudský rozvoj, celkovo sa však jeho vývoj na celosvetovej úrovni medziročne nahromadil, avšak Covid-19 má trojitý zásah do zdravia, vzdelania a príjmu,“ dodal na záver Steiner.

Tretia svetová vojna: USA hrozia Číne odvetou za Hong Kong
Poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, Robert O'Brien, v nedeľu navrhol odvetné opatrenia proti Číne v relácii „Meet The Press“. Povedal: „Vyzerá to tak, že s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti v zásade prevezmú Hong... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka