Islamský štát je späť a tentokrát západ nie je pripravený mu čeliť
25 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Napriek strate vodcu Islamského štátu (IS) a aj ich kalifátu, ukázali nedávne útoky, že sa uprostred medzinárodnej nejednotnosti militantná skupina začala výrazne zotavovať.


Za posledné dva mesiace islamský štát uskutočnil sériu rozsiahlych a koordinovaných útokov v Sýrií a Iraku. Rok po páde kalifátu vo východnej Sýrii a len šesť mesiacov po zabití bývalého vodcu Abú Bakra al-Bagdadiho, nápor útokov priniesol obavy z obnovenia skupiny. Zvýšená aktivita je obzvlášť znepokojujúca, pretože sa zdá, že podmienky, ktoré umožnili návrat bojovníkov kalifátu, sa v nasledujúcich mesiacoch pre kalifát zlepšia, píše theguardian.com.

Od straty svojich území, Isis neprestala s útokmi, avšak nedávne operácie prinášajú obzvlášť zlé správy. Okrem útokov, existujú správy,ktoré naznačujú, že skupina sa tento rok stala viditeľnejšou a mobilnejšou v dedinách a predmestiach v Iraku a Sýrii.

Spôsob, akým sa niektoré z útokov uskutočnili, tiež naznačuje, že skupina má prístup k informáciám o pohyboch jednotiek a jednotlivcoch, ktorých sa snaží zneškodniť. Takéto trendy sú zvyčajne znakmi toho, že skupina sa zakorenila a vytvorila si priestor na vybudovanie infraštruktúry potrebnej na zahájenie útokov.

Americké domácnosti čelia ničivej vlne bankrotov
USA sú už od začiatku pandémie koronavírusu zasiahnuté bezprecedentnou vlnou nezamestnanosti. Takmer 39 miliónov Američanov podalo nové žiadosti o dávky v nezamestnanosti a miera nezamestnanosti zaznamenala ohromujúcich 14,7%. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Nedávne zotavenie prišlo po ročnom oslabení v oboch krajinách v dôsledku straty stredísk Isis v Mosule a Raqqe a intenzívnych vojenských kampaniach proti tejto skupine. Skupina bola najslabšia v októbri, keď prišlo k zabitiu Bagdádiho. Zdalo sa, že skupina nebola schopná vykonať odplatné útoky za zabitie svojho "kalifa", ani využiť príležitosti, ako bolo napríklad vyhlásenie USA, že sťahuje svoje jednotky zo Sýrie. Po tomto stiahnutí nasledovala invázia Turecka do severných častí krajiny.

Varovania, že takéto udalosti by otvorili dvere k tomu aby sa skupina znovu objavila, sa nenaplnili. O niekoľko mesiacov neskôr však skupina prebudovala svoje schopnosti a stala sa aktívnejšou - najaktívnejšími od kolapsu svojho kalifátu.

Isisu trvalo nejaký čas, kým sa zregeneroval, pretože trvalý vojenský tlak proti nemu zabránil rýchlemu zmocneniu sa jasných príležitostí, ako bol chaos, ktorý nasledoval po americkom stiahnutí sa a turecká invázia. Od znovuobsadenia Mosulu v roku 2017 a Raqqy v roku 2018 sa tlak na Isis neustále vyvíjal, pričom sily vedené USA sa vo veľkej miere zameriavali na operácie v opustených dedinách, horách a púšťach, aby sa zabezpečila trvalejšia porážka organizácie.

Tretia svetová vojna: USA hrozia Číne odvetou za Hong Kong
Poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, Robert O'Brien, v nedeľu navrhol odvetné opatrenia proti Číne v relácii „Meet The Press“. Povedal: „Vyzerá to tak, že s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti v zásade prevezmú Hong... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Neustály tlak bol prerušený reťazou udalostí v oboch krajinách, čo pripravilo cestu pre návrat Isis. Počiatočné stiahnutie USA zo Sýrie spôsobilo, že ich spojenci, kurdské sily, požiadali o pomoc Rusko a režim v Damašku, aby zabránili Turecku prevziať kontrolu.

Aj masové protesty v októbri, v Iraku vyvolali niekoľko udalostí a zvýšili politickú teplotu v krajine. Protesty v strednom a južnom Iraku prinútili vládu, aby odstúpila. Toto viedlo k politickej stagnácii, ktorá trvala až do polovice mája, keď sa politické strany dohodli na novom premiérovi Mustafovi al-Kadhimimovi.

Protesty, ktoré niekedy boli protiránsky naladené tiež prispeli k napätiu medzi silami USA a šiítmi v krajine. Útoky USA nakoniec viedli k zabitiu iránskeho generála Qassema Suleimaniho a popredného vodcu šiitských milícií Abú Mahdího al-Muhandisa.

Isis donedávna nedokázal svoj vplyv rozšíriť. Najskorší útok sa uskutočnil 9. apríla keď jednotky teroristickej skupiny napadli armádne sily sýrskeho režimu pri Palmyre v sýrskej púšti. Útok sa zdal byť sofistikovaný, keďže skupina prepadla sily režimu a bojovala s nimi niekoľko hodín. Neskôr v ten mesiac, Isis vykonal niekoľko útokov na Kirkuk, Diyala a Salah ad-Din. Medzi takéto útoky patril pokus o útok na riaditeľstvo pre boj proti terorizmu a spravodajské služby v Kirkuku a niekoľko koordinovaných útokov v Salah ad-Dine. Útoky by sa dali definovať ako veľmi sofistikované.

Americký plán poslať Rusko a Čínu „do zabudnutia“ pretekmi v zbrojení, dovedie do krachu iba samotné USA
Trumpov nový šéf kontroly zbraní vo svojom arogantnom prejave pohrozil, že všetci americkí protivníci v akýchkoľvek nových pretekoch so zbraňami skončia v "zabudnutí", píše vo svojom komentári Scott Ritter. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Isis jednoznačne ťaží z bezpečnostného vákua a zníženého tlaku v oboch krajinách. Keď si Isis znova získa oporu, bude ťažké ho bez hlbšieho medzinárodného zapojenia oslabiť. Obnovené taktické operácie by ho mohli prinútiť sa schovať, ale tie by nezničili jeho siete, pretože proces dôkladného vykorenenia tejto teroristickej organizácie si vyžaduje stratégiu boja proti terorizmu, ktorá fungovala pred rokom.

Zotavenie Isisu je stále nové a krehké, a preto by sa dalo ľahko zvrátiť za pomoci obnovenia tlaku. Problém je však v tom, že súčasné trendy sa zdajú byť viac priaznivé pre Isis ako pre miestne sily. Napätie medzi americkými a irackými silami sťažuje obom partnerom možnosti kooperácie, tak ako tomu bolo počas boja proti Isis na miestach ako Mosul. USA sa už stiahli z niekoľkých taktických základní v západnom a strednom Iraku, pričom presne v týchto oblastiach sa nedávno vykonali útoky Isisu.

Šance na ďalšie zotavenie Isisu sa zvyšujú, keďže sa znižuje pravdepodobnosť tvrdšieho zásahu vedeného USA. Tento formát robí súčasnú fázu obzvlášť nebezpečnou. Ak bude tento vzorec pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, Isis sa pravdepodobne stane oveľa väčšou hrozbou, ktorú bude oveľa ťažšie zvládnuť.

Tretia svetová vojna: USA hrozia Číne odvetou za Hong Kong
Poradca pre národnú bezpečnosť Bieleho domu, Robert O'Brien, v nedeľu navrhol odvetné opatrenia proti Číne v relácii „Meet The Press“. Povedal: „Vyzerá to tak, že s čínskym zákonom o národnej bezpečnosti v zásade prevezmú Hong... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Mário Martinka