Smart karanténu spustili aj pre hraničné priechody Starý Hrozenkov a Kitsee
24 | 05 | 2020 I SITA

Testovaciu prevádzku eKarantény spustili aj na slovensko-českom priechode Drietoma - Starý Hrozenkov a slovensko-rakúskom priechode Jarovce - Kitsee. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová, od soboty 23. mája večera do dnešného popoludnia do 15:00 smart karanténu využilo 170 repatriantov. Dodala, že ich počet stúpa.


Testovaciu prevádzku smart karantény spustil štát v sobotu 23. mája o 19:00 na hraničnom priechode Petržalka -Berg. Na priechode Starý Hrozenkov funguje od dnešného popoludnia, na priechode Kitsee od 15:00. Túrosová poznamenala, že postupne budú pridávať aj ďalšie hraničné priechody.

Hovorkyňa uviedla, že polícii na sprístupnených hraničných priechodoch pomáhajú aj dobrovoľníci. Tí im vypomáhajú nielen s registráciou záujemcov, ale aj pri riešení individuálnych technických problémov, ktoré sú zväčša spojené s technologickými procesmi v mobilných zariadeniach.

„Podľa štatistík, ktoré má k dispozícii permanentný krízový štáb, viac ako 90 percentám ľudí na hraniciach aplikácia funguje bez výrazných ťažkostí. Tieto čísla podrobne monitorujeme a vyhodnocujeme,“ priblížila.

Trvalý zákaz nedeľného predaja počas krízy by bol podľa zamestnávateľov nevhodný
Na nevhodnosti trvalého zákazu nedeľného predaja v období oživovania ekonomiky po koronakríze sa zhodli predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) a viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský.... Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | SITA


Túrosová zdôrazňuje, že stále platí ako podmienka prechodu cez hranice fungujúca aplikácia. Tá sa dá zatiaľ stiahnuť len do mobilov s operačným systémom Android. Hovorkyňa rezortu vnútra potvrdila, že spoločnosť Google aplikáciu medzičasom schválila. Dodala, že do mobilného zariadenia značky iPhone ju bude možné stiahnuť až po jej schválení spoločnosťou Apple.

Ako ozrejmila Túrosová, osoby, ktoré od 22. mája od 20:00 vstúpia na územie Slovenska a majú aktivovanú mobilnú aplikáciu, môžu ísť do domácej karantény na 14 dní. Zároveň ľudia, ktorí prišli na Slovensko od 22. mája po 20:00 a boli prevezení do štátnej karantény, budú môcť po nainštalovaní a aktivovaní aplikácie dokončiť povinnú karanténu doma. „Karanténne zariadenia sa na to pripravujú v úzkej spolupráci s políciou, majú na to určené postupy,“ uzavrela.

PRIESKUM: Smer-SD sa doťahuje na OĽaNO
Voľby by aj v polovici mája vyhralo OĽaNO, ktoré by volilo 22,9 percenta respondentov, Smeru-SD by svoj hlas odovzdalo 21,6 percenta voličov. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | SITA