Trvalý zákaz nedeľného predaja počas krízy by bol podľa zamestnávateľov nevhodný
24 | 05 | 2020 I SITA

Na nevhodnosti trvalého zákazu nedeľného predaja v období oživovania ekonomiky po koronakríze sa zhodli predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) a viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský.


Viskupič v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) O 5 minút 12 poukázal na to, že podľa prieskumu inštitútu INESS by takýto krok znamenal stratu približne 4-tisíc pracovných miest. Podľa jeho slov je dnes najdôležitejšie riešiť ekonomickú krízu, pretože zdravotnú sme v podstate už zvládli. "Teraz pokračovať v zákaze nedeľného predaja, respektive ho uzákoniť, je niečo, čo ide vyslovene proti ekonomike," konštatoval.

Podpredseda strany Smer - sociálna demokracia Juraj Blanár však uviedol, že jeho strana dlhodobo tému zákazu nedeľňajšieho predaja otvárala aj v období, keď vládla, ale vždy hľadala dohodu s obchodníkmi. Vtedy podľa neho urobila prvú fázu, a to zatvorenie obchodov cez štátne sviatky. Dodal, že sa tvrdilo, že sa zvýši nezamestnanosť, ale opak bol pravdou a nezamestnanosť sa dostala pod 5 percent.

PRIESKUM: Smer-SD sa doťahuje na OĽaNO
Voľby by aj v polovici mája vyhralo OĽaNO, ktoré by volilo 22,9 percenta respondentov, Smeru-SD by svoj hlas odovzdalo 21,6 percenta voličov. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | SITA


Viskupič však oponoval tvrdením, že zatvorenie obchodov počas niekoľkých sviatkov v roku naozaj asi nemá nijaký výrazný vplyv na zamestnanosť, ale ak by sa zavreli počas 52 či 53 nedieľ, tak by to skutočne mohlo znamenať prepúšťanie.

Myšlienku trvalého zákazu predaja počas nedieľ podpredseda Smeru odôvodnil aj príkladom Rakúska a Nemecka, kde sú v nedeľu obchody už dlhodobo zatvorené. Poznamenal pritom, že v Rakúsku zákaz nedeľného predaja viedol k rapídnemu rastu domáceho cestového ruchu. Podľa Lelovského sa však teraz nachádzame v úplne inej situácii, ako sme sa nachádzali pred dvomi či tromi rokmi.

Uviedol, že vtedy bol jednoznačný rast tržieb, rástli platy a klesala nezamestnanosť. " " dodal.

B. Kollár: 13. dôchodky nebudú zrušené
Premiér Igor Matovič má v prípade porušenia sľubu Richardom Sulíkom "Žolíka" a návrh bude môcť predložiť aj napriek oficiálnemu protestu šéfa SaS a dohodám v koaličnej zmluve. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Peter Haluza