Prvý iránsky tanker vplával do venezuelskej ekonomickej zóny, lode USA mu boli v "pätách"
24 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Prvý z piatich iránskych tankerov prepravujúci palivo do Venezuely vstúpil do výhradnej hospodárskej zóny krajiny. Teherán už predtým hrozil USA odvetou, ak zasiahnu do ich plavby, informuje portál RT.


Iránsky ropný tanker „Fortune“ sa dostal v sobotu do venezuelskej EHS (výlučná ekonomická zóna), informujú údaje o sledovaní plavidiel od agentúry Refinitiv Eikon.



Uprostred plavby do teritoriálnych vôd Venezuely tanker pravdepodobne tesne "sprevádza" americká nákladná loď Adam Joseph.



Znak #GraciasIran ("Ďakujeme, Irán") sa pri tejto príležitosti začal objavovať na Twitteri, pričom jeho používatelia privítali spoluprácu medzi Teheránom a Caracasom v rozpore s faktickou námornou blokádou USA.



Po „Fortune“ majú do Venezuely priplávať ďalšie štyri iránske tankery - Clavel, Forest, Faxon a Petunia. Očakáva sa, že plavidlá dodajú do Caracasu celkovo približne 1,5 milióna barelov ropy. Napriek tomu, že sa krajina pýši najväčšími overenými ropnými rezervami na svete, snaží sa pokryť svoje domáce potreby dodávok, pričom jej energetický priemysel bol spustošený americkými sankciami.

Krátko pred plavbou Irán vydal prísne varovanie pre USA, pričom poznamenal, že hoci Teherán nemá záujem o ďalší konflikt, neváhal by zareagovať na akúkoľvek provokáciu. "Dúfame, že Američania neurobia chybu," uviedol iránsky prezident Hassan Rúhání.

Erdogan a Trump telefonovali o situácii v Líbyi a Sýrii
USA a Turecko budú pokračovať v úzkej politickej a vojenskej spolupráci. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | TASR


Zatiaľ čo Trumpova administratíva sa z veľkej časti zdržala komentovania blížiacej sa dodávky, ktoré by bolo v rozpore s americkými sankciami voči Venezuele a Iránu, agentúra Reuters minulý týždeň citovala vysoko postaveného predstaviteľa Bieleho domu, že Washington zvažuje kroky, ktoré by mohol podniknúť v reakcii na prevoz paliva.

Venezuela naopak tvrdila, že tankery čelia „hrozbe bezprostredného použitia vojenských síl“ zo Spojených štátov a sľúbili, že budú sprevádzať iránske plavidlá vojenskými lietadlami a loďami kvôli ich ochrane pred akýmkoľvek možným útokom.

Námorníctvo USA otestovalo vysoko výkonný laserový systém po prvýkrát na mori (VIDEO)
Americké námorníctvo predviedlo pokročilý systém laserových zbraní, ktorý je schopný oslepiť nepriateľské senzory a zostreliť bezpilotné lietadlá. Po prvýkrát sa zbraň predviedla v akcii, pričom zostrelila dron počas jeho letu, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Marek Molnár