ODBORY: Prestaňme hovoriť o flexibilite Zákonníka práce!
24 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Podľa ministerstva práce je potrebné vzhľadom na nové formy práce prijať flexibilnejší pracovný kódex, odborári to striktne odmietajú.


"Musíme prispôsobiť Zákonník práce tomu, aby tí zamestnanci, ktorí sa chcú dohodnúť flexibilnejšie a vyhovuje to aj zamestnávateľom, aby sa tak dohodli". Ide napríklad o prácu z domu alebo na voľnejší pracovný čas. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak

Ako zdôraznil minister, nie je za to, aby mohol zamestnávateľ ľahšie vyhodiť zamestnanca z práce, ale aby ho mohol ľahšie prijať. Zároveň si však musí byť istý, že ak sa nový pracovník neosvedčí, je potrebné zabezpečiť, "aby mu neostal na krku tri roky, ale bude sa s ním môcť rozlúčiť".

Podobné vyjadrenia odmieta prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško. "Flexibilita rovná sa jednoduché vyhadzovanie ľudí z práce," reagoval Magdoško na ministra. Zamestnávatelia podľa neho viackrát povedali, že chcú taký Zákonník práce taký, že "mám robotu - zamestnávam, nemám robotu - prepustím", čo odbory odmietajú.

Zástupca zamestnávateľov, viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka zdôraznil, že nastávajúca kríza je charakteristická tzv. "krátkymi zákazkami" a ak by existoval zákonný záväzok držať zamestnanca aj po realizácii len niekoľkomesačnej zákazky, radšej zamestnávateľ zákazku neprijme.

B. Gröhling garantuje, že platy učiteľov klesať nebudú
Minister školstva by chcel začať odmeňovať aj profesne starších učiteľov. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | TASR