Erdogan a Trump telefonovali o situácii v Líbyi a Sýrii
24 | 05 | 2020 I TASR

USA a Turecko budú pokračovať v úzkej politickej a vojenskej spolupráci.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a jeho americký náprotivok Donald Trump v sobotu telefonicky hovorili o vývoji situácie v Líbyi a Sýrii, píše agentúra DPA odvolávajúca sa na tureckú prezidentskú kanceláriu. Prezidenti sa podľa Erdoganovho úradu dohodli, že "budú pokračovať v úzkej politickej a vojenskej spolupráci v záujme posilnenia mieru a stability v regióne".

Kancelária podľa agentúry bližšie informácie neposkytla, no dodala, že témou rozhovoru bola aj pandémia nového koronavírusu a potreba spolupráce v boji proti vírusu. V Líbyi sa v uplynulých týždňoch vystupňovalo násilie medzi ozbrojenými spojencami medzinárodne uznanej vlády národnej jednoty (GNA) a Líbyjskou národnou armádou (LNA) vedenou poľným maršalom Chalífom Haftarom.

Obrovské varovanie pred európskym záchranným programom v troch bodoch
Čo by mohla priniesť blízka budúcnosť pri realizácii tohto programu a tiež jeho komplikácie v podobe veľkého korupčného potenciálu, píšu české Parlamentné listy. Čítať ďalej
24 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


GNA v sobotu informovala o pokrokoch v boji proti jednotkám LNA blízko Tripolisu, hlavného mesta Líbye. Turecko v tomto konflikte podporuje spolu s Katarom GNA. Haftar má zase podporu Egypta, Ruska a Spojených arabských emirátov.

Líbyu sužuje chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín, ktoré podporujú rôzne iné štáty. Krajina má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise, ktorú podporuje OSN, a druhú v meste Tobruk na východe, ktorú podporuje Haftar.

Námorníctvo USA otestovalo vysoko výkonný laserový systém po prvýkrát na mori (VIDEO)
Americké námorníctvo predviedlo pokročilý systém laserových zbraní, ktorý je schopný oslepiť nepriateľské senzory a zostreliť bezpilotné lietadlá. Po prvýkrát sa zbraň predviedla v akcii, pričom zostrelila dron počas jeho letu, informuje portál... Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Marek Molnár