Čečenský vodca Ramzan Kadyrov je údajne hospitalizovaný v Moskve s podozrením na koronavírus
23 | 05 | 2020 I Ján Malinič

Šéf Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov je údajne pod lekárskym dohľadom kvôli podozreniu na Covida-19.


Moskovská tlačová agentúra Interfax zverejnila správu vo štvrtok popoludní a uviedla zdroj z kruhov zdravotnej starostlivosti, informuje RT.

Povesti o jeho evakuácii súkromným lietadlom do ruského hlavného mesta sa šírili na anonymných kanáloch sociálnych médií počas celého dňa a boli odprezentované niekoľkými populárnymi spravodajskými kanálmi.

Tlačová agentúra zdôraznila, že to nemá úradné potvrdené. Zároveň Jekaterinburský Znak napísal, že informačné oddelenie vlády Čečenska sa odmietlo vyjadriť. Hovorca povedal: „neposkytujeme žiadne informácie.“ Znak, citujúc anonymný zdroj z Telegramu uviedol, že Kadyrov bol niekoľko dní chorý.

"Tí, ktorí majú umrieť, umrú. Aj tak raz všetci umrieme,“ tvrdí ruský šéf pre boj s koronavírusom
Ruský vedúci predstaviteľ informačného centra pre boj s pandémiuou COVID-19 v utorok naznačil, že obete koronavírusu už čelia ich osudom a ubezpečili Rusov, že prepuknutia koronavírusu by sa nemali báť, pretože "Kto má umrieť, ten... Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Kadyrov stojí na čele Čečenska už pätnásť rokov, odkedy bol jeho otec Akhmat v roku 2004 zavraždený. ​​Rodina Kadyrovovcov pôvodne bojovala proti Moskve počas prvej čečenskej vojny v deväťdesiatych rokoch. Po nástupe Vladimíra Putina k moci však neskôr prešla na ruskú stranu.

Čečensko, ktoré sa nachádza v hornatom južnom Rusku, bolo takmer dva mesiace v prísnej karanténe. Oficiálne štatistiky zaznamenali v regióne celkovo 1 026 prípadov ochorenia Covid-19. Koronavírusom sa už nakazilo niekoľko významných osobností v Rusku. Patrí medzi ne premiér Michail Mišustin, ktorý sa už vrátil do práce, ministerka kultúry Olga Lyubimová a tlačový tajomník Kremľa Dmitrij Peskov.

USA vyhlásili grant na „odhalenie dezinformácií“ o úmrtnosti na koronavírus v Rusku
Americké ministerstvo navrhuje dať peniaze organizáciám so skúsenosťami „v boji proti dezinformáciám Ruska“. Uviedol portál Rosbalt.ru. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD