USA vyhlásili grant na „odhalenie dezinformácií“ o úmrtnosti na koronavírus v Rusku
23 | 05 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Americké ministerstvo navrhuje dať peniaze organizáciám so skúsenosťami „v boji proti dezinformáciám Ruska“.Uviedol portál Rosbalt.ru.


Úrad pre medzinárodné vzťahy amerického ministerstva zahraničných vecí sa rozhodol udeliť grant na „odhalenie dezinformácií o ruskej zdravotnej starostlivosti“.


Výherca súťaže dostane 250 000 dolárov. Štátne ministerstvo USA plánuje prideliť túto sumu na prípravu „správy o ruských a sovietskych dezinformačných kampaniach týkajúcich sa zdravia“.


Prečo ruská opozícia klame o údajnom podhodnotení úmrtnosti na koronavírus (Iľja Uchov)
Komentár Iľju Uchova (Life.ru.) Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD

Ruské veľvyslanectvo v USA kritizovalo myšlienku amerického štátneho ministerstva. „Počas najzávažnejšej globálnej epidémie, keď Rusko aj USA prichádzajú o tisíce občanov, by sme sa mali spojiť a nie hľadať vonkajšieho nepriateľa," uvádza sa v jeho vyhlásení. Ruské veľvyslanectvo pripomína, že USA sa snažia zvaliť na „vonkajšieho nepriateľa“ vinu, pretože v boji s koronavírusom často chybujú ich vlastné štátne orgány.


Americké noviny Financial Times 12. mája informovali, že Rusko podhodnocuje údaje o úmrtiach na koronavírus. Podľa novín môže byť skutočný počet úmrtí na COVID-19 v krajine o 70 % vyšší ako uvádzajú oficiálne štatistiky. Podobné materiály publikovali i noviny The New York Times.


Medzitým podpredsedníčka ruskej vlády Tatiana Golikovová zdôraznila, že ruské úrady nikdy nemanipulovali so štatistikami ohľadom koronavírusu. Poukázala na to, že v Rusku je miera úmrtnosti na COVID-19 v priemere 7,6 krát nižšia ako v iných krajinách.


Prestaňte nás cenzurovať! Odchod Joea Rogana ku Spotify poslal jasnú správu pre YouTube
Presun komika zo streamingovej služby YouTube by mohol signalizovať začiatok vlny, pri ktorej sa aj ostatní tvorcovia odsťahujú z tohto webu kvôli ich najnovším podmienkam, píše vo svojom komentári Guy Birchall. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Marek Molnár