Ústavný súd dostal prvý podnet na štátnu karanténu. Ide o porušovanie ľudských práv?
22 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Pre pandémiu koronavírusu putoval v posledných šiestich týždňoch každý, kto prekročil hranice Slovenska, do štátnej karantény. Existujú však pochybnosti o tom, či je štátna karanténa vôbec zákonná.


Pochybnosti o zákonnosti štátnej karantény pretrvávajú a Ústavný súd už dostal prvý podnet na porušenie ľudských práv. Napriek tomu, že podrobnosti zverejnené nie sú, prijatie podnetu potvrdil hovorca Ústavného súdu Tomáš Senaj, informuje denník SME. 


Prvým krokom bude rozhodnutie o tom, či sa súd bude vôbec podnetom zaoberať. Ako dopĺňa denník SME, sťažovateľom je v tomto prípade bežný občan a Ústavný súd podobné podania väčšinou odmieta. Ak by však súd rozhodol, že je sťažnosť oprávnená, mohlo by to mať vplyv na rozhodovanie v ďalších obdobných sťažnostiach. O tom, či skutočne došlo k porušovaniu ľudských práv, môže totiž rozhodnúť len Ústavný súd. 


V apríli sa na zlé zaobchádzanie v štátnej karanténe sťažovala napríklad Zuzana Vaňugová. Tá mala byť podľa vlastných slov v izolácii umiestnená s troma ďalšími ženami, z ktorých dve mali pozitívny test na prítomnosť koronavírusu. S nakazenými zdieľala spoločné sociálne priestory.


Päť typov ľudí počas pandémie. Do ktorej skupiny patríte vy?
Zaslepení optimisti tvrdia, že v časoch krízy sa ľudia spájajú, avšak ako môžeme vidieť počas pandémie Covid-19, je to skôr naopak, informuje portál RT. Ľudia sa rozdelili do piatich skupín. Do ktorej patríte práve vy? Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Marek Molnár

SME pripomína, že v štátnej karanténe skončilo aspoň na niekoľko dní viac ako 20-tisíc ľudí. Stále však existujú pochybnosti o tom, či štát pri umiestňovaní občanov do karantény neporušoval ich práva a či bola vôbec zavedená zákonným spôsobom.


Ombudsmanka Mária Patakyová v tejto súvislosti eviduje až 6800 sťažností a nevylučuje, že sa so sťažnosťou tiež obráti na Ústavný súd. Pochybnosti však majú aj niektorí poslanci OĽaNO, medzi ktorých patrí napríklad šéf ich poslaneckého klubu Michal Šípoš. Podanie sťažnosti na súd tak zvažujú aj oni.


Premiér Igor Matovič napriek tomu stále tvrdí, že karanténne opatrenia výraznou mierou prispeli k nízkemu počtu evidovaných nakazených koronavírusom na Slovensku. Matovič zároveň patrí medzi najhlasnejších zástancov štátnej karantény.


Viac ako 30 000 krčiem a reštaurácií zostane zatvorených
Britské združenie pre pivo a krčmy uviedlo, že pravidlo 2 metrov znamená, že sa bude môcť reštartovať iba jedna z piatich krčiem, zatiaľ čo vzdialenosť 1 meter by umožnila opätovné otvorenie väčšiny pohostinstiev. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka