"Tí, ktorí majú umrieť, umrú. Aj tak raz všetci umrieme,“ tvrdí ruský šéf pre boj s koronavírusom
22 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Ruský vedúci predstaviteľ informačného centra pre boj s pandémiuou COVID-19 v utorok naznačil, že obete koronavírusu už čelia ich osudom a ubezpečili Rusov, že prepuknutia koronavírusu by sa nemali báť, pretože "Kto má umrieť, ten umrie."


Poznámky vládneho úradníka  vyšli na svetlo sveta v čae, kedy Rusko informovalo už o druhom najvyššom počte prípadov nového koronavírusu na svete, píše breitbart.com

Alexander Myasnikov, bývalý lekár celebrít, komentoval súčastný stav v rozhovore s pro-Putinovským vedcom Vladimírom Solovyovom nasledovne:

"Infekcia si vyberie svoju daň a my sa aj tak všetci nakazíme. Tí, ktorí mali zomrieť, zomrú. Každý zomrie. Aj keď je to na koronavírus, tak čo? Samozrejme, musíte si urobiť test, aby ste zabránili infikovaniu ostatných, ale chápete, že je to ilúzia. Dôjdu nám testy, ak príde ku kontrole každého kto si kýchne."

Po odvysielaní rozhovoru, ruské médiá masovo rozšírili vyhlásenie Myasnikovova. Odvtedy čelí kritike ruskej verejnosti za jeho zdanlivo bezcitné poznámky. Televízny lekár však svoje názory obhajoval prostredníctvom sociálnych médií a obvinil ruskú tlač z toho, že vystrihli jeho slová z kontextu. Myasnikov uviedol, že jeho vyhlásenie malo za cieľ zvýšiť dôveru jeho publika, pretože mnohí Rusi môžu mať „neistotu a strach zo zajtrajška“.

Švédsko sa stáva krajinou s najvyššou úmrtnosťou na koronavírus na obyvateľa
Švédsko má 6,08 úmrtí na milión obyvateľov, čo je viac ako Spojené kráľovstvo, USA a Taliansko. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka


„Nie je potrebné zbytočne strácať energiu a ničiť si psychiku, panikou. Všetci sme smrteľní z dôvodu našej existencie,“ napísal lekár vo vyhlásení zaslanom cez jeho účet na Telegrame. „Skutočnosť, že človek je smrteľný, by nemala stmavovať dni nášho, bohužiaľ, pominuteľného života. Mali by sme len žiť a užívať si tento život. “

V polovici apríla Kremeľ vymenoval Myasnikova za vedúceho ruského informačného centra pre koronavírus, čo je pozícia, ktorú Myasnikov údajne zaujal už neoficiálne pred oznámením. Ako vedúceho informácií je zodpovednosťou Myasnikova informovať verejnosť o metódach liečby a prevencie, ako aj boj proti „falošným správam“ okolo vírusu. Okrem toho kardiológ vedie komisiu pre zdravie, demografiu a sociálnu politiku Moskovskej verejnej komory.

Podľa BBC Rusko, Myasnikov úzko spolupracuje s vedením Moskvy. Pomáhal moskovskému primátorovi Sergejovi Sobyaninovi, ako poradca počas mestských volieb v roku 2018 a počas prezidentských volieb v Rusku v roku 2018 pôsobil aj ako poradca prezidenta Vladimíra Putina.

Začiatkom februára uviedol, že výskyt koronavírusu by mohol byť pre Rusov prospešný, pretože podľa správy povzbudil ľudí k zvýšeniu hygienických postupov, ako je umývanie rúk a začatie používania hygienických masiek na verejnosti. Ďalej uviedol, že verí, že v Rusku rozšírenie koronavírusu má „nula percentnú šancu“. Mieru úmrtnosti na koronavírus v tom čase považoval za „ruský zázrak“, keďže bola mimoriadne nízka. Ruskí predstavitelia boli obvinení z drastického podcenenia a podhodnotenia skutočného počtu infekcií a úmrtí na koronavírus.

Nepočítajte s vakcínou, varujú vedci z USA
Covid-19 vo svete: Brazília hlási takmer 20 000 infekcií za jeden deň; Trump hovorí, že o dva dni prestane brať hydroxychlorochín; Lufthansa v rozhovoroch o záchrane. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka


„Epidémia koronavírusu bude podľa môjho názoru do polovice apríla mizivá,“ mylne predpovedal Myasnikov v marci, keď pandémiu koronavírusu označil za „sezónny fenomén“. O dva týždne neskôr Myasnikov stiahol toto vyhlásenie a vyzval Rusov, aby trpezlivo čakali na „imunitu stáda“, ktorá mala chrániť ľudí pred vírusom.

V polovici apríla americký lekár vyhlásil, že ruský zdravotnícky systém je lepšie pripravený na pandémiu koronavírusu ako západné zdravotnícke systémy. Toto tvrdenie sa v posledných týždňoch vyvrátilo, pretože ruské nemocnice boli ohromené obrovským nožstvom pacientov.

Ruská vláda neposkytla svojim zdravotníckym pracovníkom základné osobné ochranné prostriedky, čo spôsobilo, že lekári a zdravotné sestry na protest podali výpovede. Koncom apríla prezident Putin pripustil, že Rusko malo „deficit najrôznejších druhov“ zdravotníckych zariadení, keďže sa v posledných týždňoch pripravovalo na nárast počtu prípadov koronavírusu.

V stredu zaznamenalo Rusko 308 705 koronavírusových infekcií a 2 972 úmrtí na čínsky koronavírus.

Francúzsko a Nemecko navrhujú 500 miliárd EUR na pomoc Európe
Francúzsko a Nemecko sa dohodli na zriadení spoločného európskeho fondu na oživenie hospodárstva vo výške 500 miliárd EUR, ktorý sa bude poskytovať prostredníctvom grantov hospodárskym odvetviam a regiónom, ktoré boli najviac postihnuté pandémiou... Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka