Nepočítajte s vakcínou, varujú vedci z USA
22 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Covid-19 vo svete: Brazília hlási takmer 20 000 infekcií za jeden deň; Trump hovorí, že o dva dni prestane brať hydroxychlorochín; Lufthansa v rozhovoroch o záchrane.


Špičkový vedec z USA povedal, že ľudia by sa nemali spoliehať na to, že by sa vakcína na Covid-19 mohla čoskoro vyvinúť. William Haseltine, priekopník v oblasti výskumu rakoviny, HIV / AIDS a projektov ľudských genómov, povedal, že najlepším prístupom k pandémii je zvládanie choroby starostlivým sledovaním infekcií a prísnymi izolačnými opatreniami vždy, keď sa začne šíriť. Povedal, že vakcína by sa mohla vyvinúť. Vyhlásil však: „na to by som sa nespoliehal“ a vyzval ľudí, aby nosili masky, umývali si ruky, čistili povrchy a udržiavali si odstup, píše theguardian.com.

"Nepočúvajte politikov, ktorí hovoria, že ich (vakcíny) budeme mať, kým prídu nové voľby," uviedol. "Možno budeme, (ale) len hovorím, že to v žiadnom prípade nie jasné ... pretože zakaždým, keď sa ľudia pokúsili vyrobiť vakcínu - na Sars alebo Mers - nikoho neochránila."

Vakcíny, ktoré sa predtým vyvinuli pre iné typy koronavírusov, nedokázali chrániť sliznice v nose, kde vírus zvyčajne vstupuje do tela, uviedol. Spojené štáty a ďalšie krajiny neurobili dosť na to, aby „násilne izolovali“ ľudí vystavených vírusu, uviedol Haseltine, ale ocenil úsilie Číny, Južnej Kórey a Taiwanu v potlačení infekcií.

Haseltine uviedol, že USA, Rusko a Brazília - ktoré sa umiestnili na prvom, druhom a treťom mieste v oblasti infekcií - sú na tom najhoršie. V deň, keď sa globálne nakazilo viac ako 5 miliónov ľudí, podľa správy ministerstva zdravotníctva zaznamenala Brazília rekordných 19 951 prípadov, pričom celkový počet infekcií dosiahol 291 579. Ak by tento trend pokračoval, krajina by čoskoro predstihla ruský počet 308 705.

Brazílske ministerstvo zdravotníctva vydalo nové usmernenia týkajúce sa širšieho používania antimalarík v miernych prípadoch koronavírusu. Tento spôsob liečby ponúka prezident Jair Bolsonaro. Odborníci v oblasti verejného zdravia však varujú pred možnými zdravotnými rizikami.

Viac ako 30 000 krčiem a reštaurácií zostane zatvorených
Britské združenie pre pivo a krčmy uviedlo, že pravidlo 2 metrov znamená, že sa bude môcť reštartovať iba jedna z piatich krčiem, zatiaľ čo vzdialenosť 1 meter by umožnila opätovné otvorenie väčšiny pohostinstiev. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Dočasný minister zdravotníctva, generál armády Eduardo Pazuello, povolil použitie chlorchínu a hydroxychlorochínu po tom, ako dvaja lekári, na ktorých bol vyvýjaný nátlak aby tieto látky povolili, odišli z postov na ministerstve.

Nové usmernenia naznačujú dávkovanie antimalarík spolu s antibiotickým azitromycínom na začiatku prejavenia symptómov. Pacienti alebo členovia rodiny budú musieť podpísať výnimku, v ktorej uvedú, že sú si vedomí potenciálnych vedľajších účinkov.

Prezident Trump vyhlásil, že jeho používanie hydroxycholoquínu, lieku, ktorý je v rozpore s odporúčaním amerického úradu pre potraviny a liečivá, sa skončí o dva dni. Trump intenzívne kritizoval čínske údaje o koronavíruse a povedal: „Poskytli čísla, ktoré boli také nízke ... v televízii som videl viac problémov, ako oznamovali, len pri pohľade na obraz.“

Výskumná jednotka tropického lekárstva Mahidol Oxford so sídlom v Bangkoku, ktorú podporuje Univerzita v Oxforde a charitatívna organizácia Wellcome, bude viesť klinické skúšky s viac ako 40 000 ľuďmi vrátane zdravotníckych pracovníkov vo Veľkej Británii, aby vyhodnotila pôsobenie antimalarík v súvislosti s Covid19. Lekári varovali, že užívanie liekov na koronavírus môže byť nebezpečné a môže mať veľmi vážne vedľajšie účinky.

Klinické skúšanie nových liekov na Slovensku je podľa odborníkov nevyhnutné
Klinické skúšanie nových liekov na Slovensku je podľa odbornej verejnosti nevyhnutné a nielen z výskumného, ale aj z investičného hľadiska veľmi prínosné. Zhodli sa na tom počas dnešného okrúhleho stola zástupcovia Asociácie inovatívneho... Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | SITA


Keďže počet nových infekcií klesol v Japonsku vo štvrtok klesol, krajina zrušila mimoriadny stav v Osake, Kjóte a Hyogu, uviedol minister hospodárstva Yasutoshi Nishimura. Výnimočný stav bol zrušený vo väčšine krajiny, s výnimkou Tokia a ďalších štyroch prefektúr vrátane severného ostrova Hokkaido.

"Som presvedčený, že je bezpečné zrušiť výnimočný stav v Kjóte, Osake a Hyogu, pretože počet nových infekcií v posledných dňoch je pod 0,5 prípadov na 100 000 ľudí a zdravotnícke služby sú pod kontrolou," uviedol Nishimura. V Japonsku nedošlo k takému prudkému nárastu ako v iných krajinách. Podľa verejnoprávneho vysielateľa NHK malo Japonsko 16,433 potvrdených prípadov vrátane 784 úmrtí.

Najdôležitejšou politickou udalosťou roka v Číne je dvojdňový Národný ľudový kongres, ktorý sa začal vo štvrtok. Lídri sa budú dohadovať na opatreniach a zároveň naznačia nové smerovanie politiky, ktoré sa kvôli koronavírusu oneskorilo o dva mesiace.

Symbolickým cieľom stretnutia je signalizovať víťazstvo Pekingu nad vírusom a zdôrazniť vládnu kontrolu a vedenie. Podľa správy Národnej komisie pre zdravie, krajina informovala o dvoch nových prípadoch ochorenia Covid-19.

OSN tvrdí, že „manžel“ a „manželka“ sú v súčasnosti politicky nesprávne pojmy
Uprostred toho, ako milióny manželských párov na celom svete pociťujú pandémiu, rozhodla sa OSN, že je vynikajúci čas odstrániť slová „manžel“ a „manželka“ z nášho bežného slovníku, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Marek Molnár

Vývoj koronavírusu v iných krajinách:

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa potvrdila, že vyjednáva s vládou o záchrannom balíčku v hodnote 10 miliárd dolárov. Štát by sa mal stať väčšinovým vlastníkom dopravcu. Viac ako 100 ľudí malo pozitívny test na koronavírus na bitúnku v západnom Francúzsku. Informovali o tom dnes regionálne zdravotnícke orgány.

Mexické ministerstvo zdravotníctva v stredu zaregistrovalo 2 248 nových infekcií a ďalších 424 úmrtí, čo je rekordný počet obetí za deň od začiatku pandémie. Celkovo to vedie k 56 594 nakazeným a 6 090 úmrtiam.

Kalifornské úrady uviedli, že v pondelok vypracujú usmernenia na obnovenie výroby hollywoodskych filmov a televíznych relácií, ale guvernér Gavin Newsom varoval, že Los Angeles bude pravdepodobne vylúčené z prvej fázy. Očakáva sa, že kvôli výzvam na sociálne dištancovanie aj na scénach bude Hollywood patriť medzi posledné priemyselné odvetvia, ktoré sa otvoria.

Lídri austrálskych štátov a teritórií sa vo štvrtok dohadovali na tom, či znovu otvoriť vnútorné hranice, čo je hlavným krokom k obnoveniu domáceho cestovného ruchu. Cestovný ruch má v Austrálií hodnotu 50 miliárd dolárov.

Bary a krčmy na Novom Zélande sa znovu otvoria, kapacita však bude polovičná.

Švédsko sa stáva krajinou s najvyššou úmrtnosťou na koronavírus na obyvateľa
Švédsko má 6,08 úmrtí na milión obyvateľov, čo je viac ako Spojené kráľovstvo, USA a Taliansko. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka