Švédsko sa stáva krajinou s najvyššou úmrtnosťou na koronavírus na obyvateľa
22 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Švédsko má 6,08 úmrtí na milión obyvateľov, čo je viac ako Spojené kráľovstvo, USA a Taliansko.


Švédsko predbehlo Veľkú Britániu, Taliansko a Belgicko a stalo sa krajinou s najvyššou mierou úmrtnosti na koronavírus na svete.  Podľa údajov zhromaždených na webovej stránke Our World in Data malo Švédsko v dňoch 13. až 20. mája 6,08 úmrtí na milión obyvateľov za deň, čo je najvyššia hodnota na svete. Spojené kráľovstvo má 5,57, Belgicko 4,28 a USA majú 4,11, píše telegraph.co.uk.

Štátny epidemiológ Anders Tegnell, hovorca Švédskej koronavírusovej stratégie, odmietol tieto údaje s tým, že je mylné zamerať sa na počet obetí počas jedného týždňa. „Na tieto údaje by sme sa mali pozrieť, keď bude po všetkom,“ povedal novinám. „Je skutočne hrozné, že v našich domovoch starostlivosti o starších máme taký vysoký počet obetí a pre tých, ktorí pracujú v týchto zariadeniach, je potrebné sa z toho poučiť.“

Štúdia zistila, že iba 7,3% ľudí v Štokholme si do konca apríla vyvinula protilátky pre Covid-19, čo je v rozpore s myšlienkou získania "imunity stáda".

V Indonézii sa počas pandémie vzdali antikoncepcie, môže sa narodiť až 420 000 detí
Indonézska vláda odhaduje, že od marca do apríla prestali antikoncepciu používať celkovo tri milióny dvojíc a v 15 percentách z nich sa to môže skončiť tehotenstvom. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | TASR


Rozhodnutie Švédska ponechať otvorené školy, bary a reštaurácie a pokračovať v možnostiach zhromažďovania až 50 ľuďom bolo ocenené mnohými z tých, ktorí sa snažia o skoré ukončenie obmedzení. Podporovatelia tvrdia, že krajina je lepšie vybavená na to, aby sa vyhla „druhej vlne“, pretože populácia si mohla vybudovať určitý stupeň odolnosti voči vírusu.

Tegnell v stredu uviedol, že u viac ako u jedného z piatich ľudí v Štokholme (mesto, kde bolo zaznamenaných viac ako jedna tretina potvrdených prípadov vo Švédsku) sa zistilo, že si vytvoril protilátky proti vírusu. Keďže však susedia v Nórsku, Dánsku a Fínsku, ktorí zaviedli oveľa prísnejšie obmedzenia, za posledný mesiac zaznamenali dramaticky nižšie počty úmrtí, táto stratégia sa stala predmetom rastúcej kritiky.

Frodo Forland, nórsky štátny epidemiológ, sa minulý týždeň sťažoval, že vo Švédsku neexistuje takmer žiadna debata ani mediálne pokrytie vysokej úmrtnosti. „Zdá sa, že chcete podporiť svoju vlastnú vládu a stratégiu,“ povedal. „Ale Švédsko ide proti celému svetu.“

Ako nápadito vyriešiť sociálne dištancovanie
Populácie sa konečne dostávajú z opatrení proti Covid-19 a podniky sa snažia vyhovieť náročným sociálnym dištančným predpisom. Rozmiestňujú všetko od plávajúcich pomôcok po hula obruče, aby udržali ľudí od seba, píše portál... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Lena Einhorn, švédska virologička a autorka povedala, že je frustrovaná, že Tegnell a jeho tím stále odmietali zmeniť stratégiu krajiny napriek rastúcim dôkazom zlyhania. "Nejako sa rozhodli a ak pripustia, že urobili zlé rozhodnutie, znamená to, že musia prevziať zodpovednosť za vytvorenie zlej situácie," uviedla.

Einhorn je jednou zo skupiny 22 švédskych vedcov a výskumníkov, ktorí od začiatku spochybňovali stratégiu krajiny. Sťažovala sa, že agentúra verejného zdravia stále vychádzala z predpokladu, že koronavírus sa výrazne asymptomaticky nerozširuje.

Tegnell vyhlásil:„ Vo Švédsku nenosíme masky, zostávame doma, keď sme chorí. To je zastaraná odpoveď. Je to odpoveď, ktorú ste mohli dať pred tromi mesiacmi, ale nie dnes.“

Einhorn povedala, že krajina by mohla požiadať zdravotné sestry, aby za každých okolností nosili v domovoch starostlivosti o seniorov masky a mohla by požiadať ľudí, aby na preplnených miestach nosili masky tiež. Od rodinných príslušníkov, ktorí majú v rodine chorých by sa tiež malo vyžadovať, aby išli do karantény.

„Toto všetko sú veľmi jednoduché a primerané veci, ktoré Švédsko nevykonalo a ktoré agentúra verejného zdravotníctva stále odmieta vykonávať.“ Obyvateľstvo Švédska naďalej podporuje spôsob, akým Agentúra pre verejné zdravie pandémiu zvláda.

Prieskum, ktorý sa uskutočnil pre švédsku agentúru pre prípad nepredvídaných udalostí, zistil, že 77 percent opýtaných, ktorí sa zúčastnili prieskumu medzi 7. májom a 10. májom, uviedlo, že majú vysokú dôveru v agentúru. Rovnaký prieskum zistil, že obyvateľstvo sa viac obáva dopadu pandémie na nezamestnanosť, hospodárstvo a blahobyt ako na zdravie. Jasná väčšina (64%) sa domnievala, že národná stratégia je „dobre vyvážená“ medzi ochranou verejného zdravia a ochranou hospodárstva.

Francúzsko a Nemecko navrhujú 500 miliárd EUR na pomoc Európe
Francúzsko a Nemecko sa dohodli na zriadení spoločného európskeho fondu na oživenie hospodárstva vo výške 500 miliárd EUR, ktorý sa bude poskytovať prostredníctvom grantov hospodárskym odvetviam a regiónom, ktoré boli najviac postihnuté pandémiou... Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | Mário Martinka