Porošenko obviňuje Zelenského za to, že pomohol „vykonštruovať“ nahrávku s jeho rozhovorom s Bidenom
21 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že uniknutý rozhovorov s Joe Bidenom bol „vykonštruovaný“ nepriateľmi, pričom naznačil, že úrad súčasného prezidenta by v tom mohol hrať značnú rolu, informuje portál RT.


Tento týždeň sa objavila séria zvukových nahrávok Porošenka, kde hovoril s rôznymi úradníkmi Obamovej administratívy, vrátane rozhovoru s bývalým viceprezidentom USA Joe Bidenom. Bývalý prezident tieto nahrávky odmietol a označil ich ako súčasť „rozsiahlej špeciálnej operácie“, ktorú spustil proruský sektor s cieľom zničiť vzťahy Kyjeva so svojimi spojencami vo Washingtone.

„Joe Biden je priateľom a spojencom Ukrajiny. Mali by sme byť vďační za jeho úlohu podpredsedu Obamovej administratívy,“ uviedol Porošenko vo vyhlásení, ktoré zverejnila jeho strana Európska solidarita.

Ukrajinská prokuratúra začala vyšetrovanie Porošenka v súvislosti s vlastizradou
Ukrajinská prokuratúra spustila vyšetrovanie bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v súvislosti s vlastizradou a zneužitím úradu. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | TASR


Zvukové súbory uverejnil ukrajinský zákonodarca Andrii Derkach, ktorý ich tiež odovzdal generálnej prokuratúre. Podľa ukrajinských médií potom prokurátori začali vyšetrovanie proti Porošenkovi, ktorý je podozrivý z vlastizrady a zneužívania moci.

Poukazujú tiež na to, že bývalý prezident doslova prijímal rozkazy z Washingtonu, konkrétne v prípade prepustenia najvyššieho ukrajinského prokurátora Viktora Shokina, ktorý vyšetroval plynárenskú spoločnosť v Barme, kde bol členom predstavenstva Bidenov syn Hunter.

Únik informácií z Pentagonu varuje pred „skutočnou možnosťou“ oživenia COVID-19
Ministerstvo obrany by sa malo pripraviť na pôsobenie v „globálne perzistentnom“ prostredí koronavírusu (COVID-19) bez účinnej vakcíny „najmenej do leta 2021“, píše sa v uniknutých záznamoch z Pentagonu. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Porošenko nepopieral, že hlas v jeho nahrávkach bol jeho, ale opakovane tvrdil, že nahrávky boli „vykonštruované“. Tvrdil, že administratíva súčasného prezidenta Volodymyra Zelenského pravdepodobne mohla odovzdať „surové materiály“ vyšetrovacím novinárom, ktorí nakoniec odovzdali nahrávky Derkachovi.

Bývalý ukrajinský prezident ďalej vyhlásil, že "milionársky oligarcha Igor Kolomojskij“ bol jedným z „hlavných sponzorov“ údajnej „dezinformačnej kampane“.

Kolomojskij je na Ukrajine vnímaný ako šedá eminencia za Zelenským. Raz si užil Porošenkovu podporu a bol vymenovaný za guvernéra regiónu Dnepropetrovsk. Kolomojskij však odvtedy drasticky zmenil svoj politický smer a podporil Zelenského víťazstvo.

Trump opäť útočí na Peking a tvrdí, že vedú „propagandistický útok“ na USA a EÚ
Americký prezident Donald Trump sa v najnovšom vyjadrení opäť zameral na Čínu, pričom tvrdil, že krajina mohla „ľahko“ zastaviť pandémiu Covid-19 a teraz vedie informačnú vojnu, aby sa zbavila zodpovednosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Marek Molnár