Trump opäť útočí na Peking a tvrdí, že vedú „propagandistický útok“ na USA a EÚ
21 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump sa v najnovšom vyjadrení opäť zameral na Čínu, pričom tvrdil, že krajina mohla „ľahko“ zastaviť pandémiu Covid-19 a teraz vedie informačnú vojnu, aby sa zbavila zodpovednosti, informuje portál RT.


Trump príspevkami na Twitteri opäť nešetril a Pekingu venoval veľké množstvo odkazov. Reagoval pritom na nedávne vyhlásenie hovorcu čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijiana, ktorý obvinil vodcu USA z toho, že „sa snaží oklamať verejnosť a uškodiť Číne len preto, lebo nezvládol prepuknutie choroby Covid-19."

Zhaoova poznámka nasledovala po liste Bieleho domu, ktorý bol zaslaný Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) v utorok. V liste sa tvrdilo, že sa natrvalo zastaví americké financovanie, ak agentúra neuskutoční podstatné, ale nešpecifikované zlepšenia. Čínsky hovorca vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby túto agentúru aj naďalej podporovalo.

"Spojené štáty americké, ktoré sa snažia vyhnúť medzinárodným záväzkom voči Svetovej zdravotníckej organizácii a vinia medzitým Čínu z pandémie Covid-19, očividne nesprávne vypočítali situáciu a urobili chybný krok," ďalej poznamenal Zhao Lijian.



Zatiaľ čo Trump je známy svojimi odsudzujúcimi príspevkami, pokiaľ ide o jeho politických súperov v USA, priame osobné útoky na zahraničných diplomatov sú pre neho menej bežné. Prezident už predtým venoval  príspevky riešeniu čínskej pandémie, ale jeho najnovšie vyhlásenia boli pravdepodobne jeho doteraz najsilnejším "útokom".

Čínski úradníci síce priznali „nedostatky a chyby“ pri zvládaní pandémie, ale opakovane odmietli Trumpove tvrdenia o úmyselnom „zakrývaní informácii“ a trvajú na tom, že vláda včas a transparentne zdieľala informácie s medzinárodným spoločenstvom.

Čínsky prezident Si Ťin-pching prehlásil, že jeho krajina poskytne tejto organizácii ďalšie 2 miliardy dolárov na financovanie v nasledujúcich dvoch rokoch.

Maďarsko sa chystá na hlasovanie. Cieľom bude ukončenie právneho uznávania transgender
Aktivisti tvrdia, že nový zákon prinesie viac diskriminácie, najmä preto, že Maďari musia často ukazovať svoje občianske preukazy Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka