Kvietikovcom nepomohli ani vzťahy s cirkvou a SNS. Bojujú o sporné pozemky
21 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Rodina herca Štefana Kvietika vlastní v okrese Žarnovica rozsiahle lesné panstvo. K pozemkom sa však Kvietikovci nemuseli dostať legálnou cestou.


O pozemky nachádzajúce sa v okolí Tekovskej Breznice a Brehov sa už roky vedú súdne spory. Denník Sme informuje, že lúky a lesy, o ktoré sa rodina Kvietikovcov súdi s troma stovkami malých vlastníkov, mala totiž cirkev predať dvakrát.


Sporné pozemky predala cirkev po prvý raz v roku 1939, pričom komunisti ich pri svojom nástupe k moci znárodnili. Po roku 1989 sa k vlastníctvu pozemku cirkev opäť prihlásila a napriek tomu, že kataster jej nárok neodobril, pozemky získala a predala Kvietikovcom.


Z rozsudku okresného súdu zo Žiaru nad Hronom, ktorý dáva za pravdu malým vlastníkom, teda vyplýva, že cirkev mala pozemky predať dvakrát. Spor sa následne presunul na Krajský súd v Banskej Bystrici pričom ten vrátil rozhodnutie späť na súd v Žiari nad Hronom.


Deník Sme ozrejmuje, že pozemky o rozmeroch takmer 50 hektárov 30. júna 1939 predalo banskobystrické biskupstvo Lesnému spoločenstvu v Tekovskej Breznici za 87-tisíc vtedajších korún. Komunisti neskôr časť pozemkov vo vlastníctve spoločenstva znárodnili a rozdelili. 


Rezort obrany zverejnil utajenú zmluvu na vrtuľníky Blackhawk za stámilióny eur
Vrtuľníky v celkovej hodnote 235 miliónov eur nakúpil v roku 2015 vtedajší minister obrany Martin Glváč. Zmluva však podliehala režimu utajenia, čo sa zmenilo až s nástupom nového vedenia rezortu. Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Dohody z 10. februára a 14. decembra 1995 dokazujú, že Stredoslovenské lesy biskupstvu vydali časť pozemkov, ktorá bola predtým skonfiškovaná. Kataster však pozemky z dohody uzatvorenej 10. februára 1995 odmietol zavkladovať. O dva roky neskôr sa však pozemky dostali na list vlastníctva cirkvi.


"Keď sa robila inventarizácia pozemkov, tak nejakým zázrakom sa stalo, že zo zbierky listín sa vytratili rozhodnutia o zamietnutí návrhu na vklad,“ hovorí advokát Samuel Bránik, ktorý v spore zastupuje pôvodných vlastníkov pozemkov.


Kvietikovcom sa pozemky dostali do rúk v roku 2005 prostredníctvom ich rodinnej firmy Forestial. V dozornej rade firmy pôsobí herec Štefan Kvietik, jeho manželka Eva a vnuk Marek. Šéfom firmy je Martin Kvietik, ktorý je aktuálne obvinený v kauze „Dobytkár“.


Denník Sme v tejto súvislosti dopĺňa, že štyri roky po kúpe pozemkov upozornila na ich dvojnásobný predaj samotná firma Forestial. Z argumentácie cirkvi však vyplýva, že malí vlastníci sa k svojmu nároku na súde ozvali až v roku 2011, keď na akciovku podali žalobu. Biskupstvo sa bráni, že pozemky užívalo od ich opätovného nadobudnutia v roku 1995 v dobrej viere.


Pellegrini: Matovič predvádza politický amaterizmus, čakal by som efektívne riadenie štátu
Podľa expremiéra Petra Pellegriniho (Smer) je ekonomická pomoc zo strany vlády najslabšia, najpomalšia a najkomplikovanejšia, ako len môže. Vláda podľa neho zlyháva aj v ochrane seniorov a správa sa k nim, ako by boli jej úhlavní nepriatelia,... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Okresný súd v Žiari nad Hrodom  medzitým vydal predbežné opatrenie, v ktorom sa uvádza, že Kvietikovci nemôžu pozemky predať ani založiť v prospech tretích osôb. No v roku 2016, kedy sa dostalo SNS do vlády, sa to podľa právnika malých vlastníkov Bráníka Kvietikovci pokúsili využiť.


Ich cieľom malo byť rozdeliť žalobcov, medzi ktorými sa nachádzajú aj nezistení vlastníci pozemkov, ktorých zastupuje Slovenský pozemkový fond (SPF). Ten patrí pod ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré v tej dobe riadila Gabriela Matečná (SNS).


Sme dodáva, že podľa Bránika prišli vzápätí snahy zastupovanie vypovedať. Problém spočíval v tom, že SPF celkovo zastupoval až desať percent z celkovej výmery inkriminovaných pozemkov. Vypovedanie zastupovania by znamenalo, že v novom súdnom spore by súd žalobu zamietol.


Právnik stoviek malých vlastníkov pozemkov napokon povedal, že SPF sa zľakol medializácie prípadu. Prelom v spore nastal v roku 2017 kedy podľa výroku rozsudku Okresného súdu v Žiari nad Hronom bola kúpna zmluva Kvietikovov neplatná.


Ministerstvo dopravy uvažuje o zrušení Dankových rekreačných poukazov
Programové vyhlásenie vlády (PVV) počíta s rušením alebo prehodnocovaním rekreačných poukazov, ktoré do života uviedol Andrej Danko. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok