Vesmírne sily USA vypustili vesmírne plavidlo X-37B na obežnú dráhu. Misia je tajná
18 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Novovytvorená vesmírna jednotka vyslala na obežnú dráhu z Floridy vesmírnu loď na tajnú vojenskú misiu.


Vypustenie z Cape Canaveral Air Force Station znamenalo šiesty let pre solárne poháňané plavidlo X-37B - ktoré lieta za použitia diaľkového ovládania a je bez posádky. Plavidlo na vrchole rakety Atlas V opustilo vesmírny štartovací komplex 41 v nedeľu o 09:14, píše nypost.com.

Predstavitelia nepovedali ako dlho zostane na obežnej dráhe, ale posledná misia tohto plavidla vo vesmíre trvala rekordné dva roky. Jim Chilton, viceprezident vývoja X-37B Boeing, poznamenal, že každá misia pre ich plavidlo je dlhšia.

Je to jedno z dvoch okrídlených vesmírnych lietadiel amerického letectva. Od nedele zaznamenali spolu 2 865 dní na obežnej dráhe. Plavidlo sa dostalo na obežnú dráhu s prídavným priestorom na experimenty, vrátane niekoľkých pre NASA. Takisto je prítomné aj laboratórium amerického námorného výskumu. Toto je zatiaľ najväčší náklad zameraný na vedu.

Nedeľné vypustenie plavidla bolo venované zdravotníckym pracovníkom a ostatným v prvej línii koronavírusovej pandémie. Organizácia United Launch Alliance, ktorá poskytla raketu Atlas V, uviedla, že pri štarte postupuje podľa zdravotných odporúčaní. Letoví dispečeri majú masky a sú usadení ďalej od seba.

Užívajte tieto vitamíny na zlepšenie imunitného systému
Určite ste počuli príbehy o citrusových plodoch, ktoré by mali pomôcť pri posilnení Vášho imunitného systému. Predtým, než začnete piť poháre čerstvej pomarančovej šťavy, môže byť rozumné zistiť, ktoré nápoje, jedlá a doplnky sa považujú za... Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka