USA by vo vojne s Čínou na plnej čiare prehrali, varujú zdroje Pentagonu
18 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

V prípade,  ak by v oblasti Pacifiku došlo k ozbrojenému konfliktu medzi Čínou a Spojenými štátmi, USA by utrpeli porážku. Tento výsledok predpovedajú simulácie konfliktu medzi oboma krajinami zo strany Pentagonu.


V prípade, ak by sa Spojené štáty pokúsili zabrániť čínskej invázii do Taiwanu, utrpeli by masívne straty, informuje britský denník The Times. Zo simulácií námorného konfliktu medzi Spojenými štátmi a Čínou vyplýva, že vojenské sily USA by boli v prípade takéhoto stretu ochromené.


Jedna zo simulácií, ktorá bola zameraná na rok 2030, počíta s tým, že čínske námorné jednotky by mohli disponovať novými útočnými ponorkami, lietadlovými loďami a torpédoborcami. Podľa analýzy sú taktiež všetky americké základne umiestnené v Pacifiku ohrozené balistickými raketami stredného doletu, ktoré hromadí Peking.


Spojené štáty by tak pred čínskymi silami neboli schopné ubrániť Taiwan a podľa amerických vojenských zdrojov sa obávajú aj o svoje tri vojenské základne umiestnené na ostrove Guam, dopĺňa portál Dailymail. Akýkoľvek čínsky útok by tak mohol viesť k výrazným kapitálovým stratám pre USA.


Blackout sa podaril a Slovensko smeruje do tmy
Koronavírus sme vďaka Matovičovi prežili, ale ekonomicky sme takmer v stave klinickej smrti. Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Pavol Jesenský

Varovanie o porážke Spojených štátov prichádza po tom, ako sa medzi oboma krajinami stupňuje napätie. Americký prezident Donald Trump totiž opakovane obviňuje Čínu za vznik pandémie koronavírusu. Podľa neho sa zdroj vírusu nachádza v jednom z čínskych laboratórií.


„Čína disponuje balistickými raketami s dlhým doletom a tiež hypersonickými raketami, ktoré dokážu päťnásobne prekonať rýchlosť zvuku,“ uviedol jeden z amerických obranných zdrojov. Americkí experti, ktorí sa Čínou zaoberajú, vydávajú obdobné varovania o vojenskej technológii, ktorú krajina vlastní.


Dailymail pripomína, že v centre pozornosti oboch superveľmocí sa ocitol práve Taiwan. Čína stále trvá na tom, že Taiwan je jej vlastným územím napriek tomu, že ho nemá pod kontrolou. Čínsky prezident Si Ťin-phing dáva zároveň jasne najavo, že podľa zásady o „jednej Číne“ chce získať Taiwan do roku 2050 späť pod kontrolu Číny.


Spojené štáty medzitým na obranu Taiwanu zvyšujú svoju vojenskú prítomnosť v regióne a ostrovnému štátu predávajú zbrane. Napriek tomu však každá simulácia vzájomného konfliktu s Čínou skončila porážkou USA. Aj na základe tejto skutočnosti považuje aktuálne Pentagon Čínu za najväčšiu hrozbu.


Vypnutie ekonomiky koronavírusom - provokácia celosvetového rozsahu (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Iveta Machová