Blackout sa podaril a Slovensko smeruje do tmy
17 | 05 | 2020 I Pavol Jesenský

Koronavírus sme vďaka Matovičovi prežili, ale ekonomicky sme takmer v stave klinickej smrti.


Ak sa vám zdalo, že Matovič o svojom „blackoute“ iba sníval a nakoniec k nemu neprišlo, ste na omyle. Koronakatastrofa si už vybrala v ekonomike svoju daň a to je len začiatok.

Ilustrujú to čísla: Zatiaľ čo v marci evidovali úrady práce 4 000 nových uchádzačov o prácu, v apríli to bolo vyše 40-tisíc. Naša ekonomika sa ocitla na chvoste Európskej únie a zaujala „pekné“ predposledné miesto tesne pred Francúzskom. Ide o vývoj HDP za prvý kvartál, takže hádzať vinu na Matovičovcov nie je namieste, keďže v tom čase ešte nevládli.

Katastrofa však nekončí, ale ešte sa len rozcvičuje. Je totiž posilnená extrémne rigidnými opatreniami v oblasti obmedzenia ekonomiky a služieb, ktoré zaviedol už Matovič. Podľa jeho
Premiér stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku
Premiér Igor Matovič stále uvažuje pre koronakrízu nad možným blackoutom na Slovensku. Ako uviedol v stredu na tlačovej konferencii, prísnymi nariadeniami sa podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 %. Blackoutom by sa mohla znížiť o 90 %.... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | SITA/TASR
z 1. apríla sa prísnymi nariadeniami podarilo znížiť mobilitu na Slovensku o 70 % a jeho „blackoutom“ sa mohla znížiť pokojne až o 90 %.

K tomu nakoniec nedošlo, ale zrejme sa už v krátkom čase dožijeme ešte takých ukazovateľov o náraste nezamestnanosti a prepade ekonomiky, že Matovičov "ekonomický tiger" nedorastie asi ani na zmrznuté mačiatko. A kým premiéra európski lídri údajne vychvaľovali za čísla hovoriace o počte nakazených a počte úmrtí na koronavírus, na svoje riadenie ekonomiky také chválospevy už asi počúvať nebude.

13. dôchodky tento rok zrejme nebudú, tvrdí Heger
Vyplatenie trinástych penzií by tento rok stálo približne 430 miliónov eur,, minister financií aj premiér to však s ich vyplatením tento rok nevidia pozitívne. Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Peter Haluza


Iste, odhalil síce, že za trvanie korony na Slovensku
Matovič: Za trvanie korony na Slovensku môže Sulík a jeho poslanci
Bez Sulíkovej sabotáže se mohli už dva týždne na Slovensku normálne žiť, vyhlásil Igor Matovič. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Peter Haluza
Sulík a jeho poslanci, zrejme však išlo iba o jeden z mnohých výpadkov kritického myslenia, ktorými premiér trpí. Ale že si nespomenul v tej chvíli na Pellegriniho je už na pováženie. Ale práve Sulík je totiž tým, ktorý na otváranie ekonomiky tlačil a stále tlačí. Zatiaľ sa mu dostalo od Matoviča iba verejného opľúvania, ale teraz je čas, aby náš "spasiteľ" začal počúvať naozaj aj ekonómov.

A sme opäť pri probléme: len o riešení spôsobu kompenzácie nájmov sa hádajú v koalícii už dva týždne, lebo šéf OĽaNO musí nutne presadiť to svoje riešenie. Neuvedomuje si, že hazarduje s osudmi státisícov ľudí, lebo výpadky príjmov ovplyvňujú každú rodinu v celom štáte. A tak sme sa dostali do pomerne paradoxnej situácie: koronavírus sme vďaka Matovičovi prežili, ale ekonomicky sme pomaly v stave klinickej smrti.

Ostávajú teda otázky: dokáže Matovič prijať naozaj funkčné a efektívne opatrenia aj na oživenie ekonomiky tak, ako to urobil pri pandemických opatreniach? Alebo sa dožijeme opäť len tých jeho výhovoriek o tom, že sme závislí od zahraničných objednávok? Alebo to opäť hodí na niekoho, kto s tým nič nemá? A dôjde mu, že aj reštaurácie, hotely a kopec ďalších služieb sú tiež závislé od objednávok, ale od tých, ktoré má v rukách on sám a s ktorými sa dá už konečne tiež niečo urobiť? Lebo v zahraničí to už pochopili. Len sa mu o tom pri tých pochvalných telefonátoch asi zabudli zmieniť.

Medzi nominovanými na Homofóba roka sú poslanci, novinár aj arcibiskup
Medzi tohtoročnými nominovanými na anti-cenu Homofób roka sú poslanci Anna Záborská (OĽaNO), Milan Mazurek (ĽSNS) a Ján Podmanický (Smer-SD). Tiež redaktor Eugen Korda a opakovane aj trnavský arcibiskup Ján Orosch. Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | SITA