Šéf Európskej WHO varuje pred druhou vlnou Covid-19, ktorá má dôjsť túto zimu
18 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Najvyšší predstaviteľ WHO pre Európu, Dr. Hans Kluge, vyjadril svoje obavy, že sa druhej vlne koronavírusu nevyhneme, pričom sa pravdepodobne objaví so sezónnou chrípkou alebo potenciálnym výskytom osýpok, informuje portál RT.


"V prípade, že nebude vytvorená očkovacia látka, tak krajiny, ktoré neboli zasiahnuté tak tvrdo ako Spojené kráľovstvo, Taliansko alebo Španielsko, by mali starostlivo prepočítať riziká spojené so zmiernením a zrušením opatrení týkajúcich sa sociálneho odstupu," varoval Kluge v exkluzívnom rozhovore pre portál Telegraph.

"Z histórie vieme, že počas pandémie môžu byť zasiahnuté aj krajiny, ktoré neboli zasiahnuté v prvej vlne. Čo sa v zime stane v Afrike a vo východnej Európe?," dodal najvyšší predstaviteľ WHO pre Európu.

Bezpečnostné opatrenia, ktoré boli zavedené v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu, priniesli ekonomikám obrovskú stratu a milióny ľudí zostali bez zamestnania. Krajiny sa teraz ponáhľajú zmierniť obmedzenia pri prvých príznakoch stabilného klesajúceho trendu.

Počas „karanténnych opatrení“ prišlo do Británie vyše 1000 nelegálnych migrantov.
Odkedy krajina v marci zaviedla karanténne opatrenia, dorazilo na britské pobrežie viac ako 1 000 nelegálnych migrantov. Pašeráci ľudí využívajú koronavírus na to aby priviezli zvýšené množstvo maloletých bez sprievodu. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Napríklad Taliansko v pondelok povolilo obchodom pokračovať v prevádzke po viac ako dvoch mesiacoch celoštátnej karantény a takmer 32 000 úmrtiach. Posilňovne, kúpaliská a športové centrá sa majú otvoriť budúci týždeň, zatiaľ čo 3. júna dokonca otvoria svoje hranice európskym turistom.

"Ľudia si myslia, že bezpečnostné opatrenia skončili. Nič sa nezmenilo. Musí byť k dispozícii kompletný balík na kontrolu chorôb," dodal Kluge.

Pravdepodobnosť druhej vlny nového koronavírusu je hlavným problémom zdravotníckych predstaviteľov, keďže mnohé krajiny uvažujú o zmiernení svojich karanténnych pravidiel. Mnohé z nich však počítajú s vývojom vakcíny, ktorá môže trvať aj niekoľko rokov.

Európske krajiny pokračujú s uvoľňovaním opatrení
V európskych krajinách otvárajú bary a školy, experti však zároveň varujú pred druhou vlnou pandémie. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | TASR