Počas „karanténnych opatrení“ prišlo do Británie vyše 1000 nelegálnych migrantov.
18 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Odkedy krajina  v marci zaviedla karanténne opatrenia, dorazilo na britské pobrežie viac ako 1 000 nelegálnych migrantov. Pašeráci ľudí využívajú koronavírus na to aby priviezli zvýšené množstvo maloletých bez sprievodu.


V sobotu bolo do Doveru privezených 90 migrantov, ktorí tvrdia, že pochádzajú z Alžírska, Líbye, Eritrei, Sudánu a Senegalu. Prešli cez Lamanšský prieliv na malých lodiach z Francúzska. Počet nelegálnych migrantov ktorí sa dostali od začiatku karanténnych opatrení do Británie, sa vyšplhal na 1 064, píše breitbart.com

Únia predstaviteľov migrantov uviedla, že počas koronavírusovej krízy francúzska vláda znížila počet hraničných hliadok. Dôstojníkov radšej využíva na vynútenie francúzskych karanténnych opatrení. K ďalším dôvodom prudkého nárastu nelegálnych prechodov patria; súčasné teplé počasie, pokojné more a znížená lodná doprava v Lamanšskom prielive.

Britská vláda čelí kritike kvôli tomu, že nedokázala ochrániť hranice krajiny a zároveň uväznila svojich občanov. Ministerstvo vnútra údajne uzavrelo dohodu s Francúzskom, ktorá by britským lodiam umožnila hliadkovať vo francúzskych vodách. Tieto lode by boli schopné poslať migrantov späť, namiesto toho, aby ich vzali na breh do Anglicka, kde by dostali príležitosť požiadať o azyl.
V sobotu sa toto 90 migrantom nestalo.

Varovanie: Európu zasiahne smrtiaca druhá vlna pandémie už „túto zimu“
Európa by sa mala pripraviť na druhú smrteľnú vlnu koronavírusu, ktorá príde už túto zimu, varoval vedúci predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Vedúci think tank Migration Watch UK povedal: „Najväčší motív pre tých, ktorí sa pokúšajú o nebezpečné prechody cez Lamanšský prieliv, je vedomosť, že ak ich vyzdvihne plavidlo britských pohraničných síl alebo sa im podarí vstúpiť na našu pôdu, je veľká šanca, že získajú trvalý pobyt."

„Jedným zo spôsobov, ako túto situáciu neutralizovať, by bola dohoda medzi vládou Spojeného kráľovstva a Francúzska, o tom, že každý zadržaný, či už v Lamanšskom prielive alebo na brehoch Spojeného kráľovstva, bude okamžite vrátený do Francúzska, kde bude môcť podať žiadosť o azyl. Nakoniec by bolo vo francúzskom záujme zabrániť takýmto odchodom,“ navrhla skeptická skupina pre masovú migráciu.

Nárast plavieb migrantov sa časovo zhodoval so zvýšeným počtom migrantov, ktorí tvrdia, že sú neplnoletí a bez sprievodu podnikajú nebezpečnú plavbu z Francúzska. Iba minulý týždeň bolo britskými pohraničnými silami z malých gumových člnov, vyzdvihnutých najmenej 20 údajných maloletých.

Pašeráci v Calais údajne znížili poplatky, ktoré účtujú migrantom za prechod cez Kanál, na 1 500 libier z pôvodných 3 000 libier. Výsledkom je, že viac migrantov z chudobnejších krajín sa pokúša prejsť. Táto situácia podnietila viac neplnoletých, aby sa vydali na cestu do Británie. Niektorí však majú obavy z toho, že ich predajú do sexuálneho otroctva.

"Je zriedkavé mať deti na tejto trase a ešte viac zriedkavé je mať maloletých bez sprievodu," uviedla Lucy Moretonová z odboru imigračných služieb. „Je to cesta, ktorá stojí veľa peňazí. Niekto zaplatil za to, aby boli tieto deti vystavené riziku. Je dôležité identifikovať jednotlivcov ... a zabezpečiť, aby [maloletí] neboli predaní do horšej situácie, “dodala Moretonová.

Vodca strany Brexit, Nigel Farage varoval, že v súvislosti s nedávnym nárastom migračných tokov sa „už invázia začala“.

Budeme môcť ísť toto leto na dovolenku?
Cestovný ruch je na letnú sezónu pripravený, avšak vírus sme stále neporazili. Bude vôbec možné vycestovať mimo krajinu ? Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka