Rusko sa zbavilo zbavilo viac ako 96% štátneho dlhu USA
18 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Podľa najnovších údajov ministerstva financií USA Moskva v marci pokračovala v predaji cenných papierov americkej štátnej pokladnice, čím znížila svoju zásobu o 8,73 miliardy dolárov, informuje portál RT.


Ruská držba štátneho dlhu USA dosiahla v marci 3,8 miliardy dolárov, pričom minulý mesiac bola vo výške 12,5 miliárd dolárov. Pred tromi rokmi bola táto suma 105 miliárd dolárov. V tomto období Moskva sa zbavila viac ako 96 percent svojich podielov. Dlhodobé americké štátne cenné papiere v USA sa znížili o 928 miliónov dolárov, zatiaľ čo krátkodobé cenné papiere poklesli o 7,8 miliárd na iba 473 miliónov dolárov.

Japonsko je od júna 2019 najväčším držiteľom štátneho dlhu USA. V Tokiu sa v marci držali štátne pokladničné poukážky v hodnote 1,27 bilióna dolárov, pričom oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšili svoje investície o 3,4 miliardy dolárov.

Šéf Európskej WHO varuje pred druhou vlnou Covid-19, ktorá má dôjsť túto zimu
Najvyšší predstaviteľ WHO pre Európu, Dr. Hans Kluge, vyjadril svoje obavy, že sa druhej vlne koronavírusu nevyhneme, pričom sa pravdepodobne objaví so sezónnou chrípkou alebo potenciálnym výskytom osýpok, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Druhý najvyšší zahraničný držiteľ štátnych pokladničných poukážok USA, Čína, pokračovala v miernom znižovaní držby dlhov USA, pričom znížil svoje portfólio o 10,7 miliárd na 1 bilión dolárov.

Rusko bolo v minulosti jedným z hlavných držiteľov štátnych pokladníc USA, ale od mája 2017 sa neustále znižujú, v súlade so svojou politikou proti doláru a reakciou na sankcie uložené Washingtonom.

USA by vo vojne s Čínou na plnej čiare prehrali, varujú zdroje Pentagonu
V prípade, ak by v oblasti Pacifiku došlo k ozbrojenému konfliktu medzi Čínou a Spojenými štátmi, USA by utrpeli porážku. Tento výsledok predpovedajú simulácie konfliktu medzi oboma krajinami zo strany Pentagonu. Čítať ďalej
18 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok