Tretina vážne chorých pacientov s koronavírusom má krvné zrazeniny

Koronavírus okrem tvorby krvných zrazenín zapríčinil nárast počtu pacientov so žilovou trombózou.


Až 30 % pacientov, ktorým infekcia novým koronavírusom zapríčinila vážne zdravotné problémy, má nebezpečné krvné zrazeniny. Vo svojej správe to tvrdí tím lekárov, podľa ktorých mohla trombóza prispieť k počtu mŕtvych. Zrazeniny sa začnú tvoriť v dôsledku vážneho zápalu pľúc, ktorý je prirodzenou reakciou tela na vírus.

Ten pritom ľuďom po celom svete spôsobuje viacero zdravotných komplikácií, niektoré z nich sa končia smrťou. Lekári začali pozorovať viac pacientov s krvnými zrazeninami približne od marca. Prekvapilo ich tiež, že niektorí z nich mali v pľúcach mikrozrazeniny.

Vakcína proti koronavírusu úspešne otestovaná na opiciach. Kedy pôjde ľuďom?
Vakcína proti koronavírusu z Oxfordskej univerzity vykazuje pozitívne účinky u opíc. Všetko, čo potrebujete vedieť o tom, ako postupuje vývoj a ako budú prebiehať pokusy na ľuďoch priniesol portál MarketWatch Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Vírus takisto zapríčinil nárast počtu pacientov so žilovou trombózou, ktorá sa väčšinou tvorí v nohách a môže ohroziť život človeka, keď sa uvoľní a dostane sa až do pľúc.

"Vďaka množstvu informácií, ktoré sa objavili za uplynulé týždne, si myslím, že je zrejmé, že trombóza je veľkým problémom. Najmä u pacientov s ochorením COVID-19 v kritickom stave najnovšie štúdie ukázali, že takmer polovica z nich malo pľúcnu embóliu alebo krvnú zrazeninu v pľúcach," povedal Roopen Arya z londýnskej King's College Hospital.

Jeho tím skúmal krv pacientov, pričom zistil, že koronavírus spôsobuje, že krv je "lepkavejšia", čo môže viesť k vzniku krvnej zrazeniny. Odborníčka Beverley Hunt dodala, že takéto zmeny v krvi tiež zapríčiňujú infarkt či mŕtvicu.

Pandémia by mala školstvo naučiť lepšie využívať financie, tvrdí minister
Pre ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) je veľkým poučením z mimoriadnej situácie súvisiacej s pandémiou efektívne využívanie financií. Ako ďalej uviedol v rozhovore s agentúrou SITA, mimoriadna situácia by sa mohla zúročiť napríklad aj... Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | SITA