Obama kritizoval Trumpa za riešenie koronavírusovej krízy
10 | 05 | 2020 I TASR

Bývalý americký prezident Barack Obama ostro kritizoval postup svojho nástupcu Donalda Trumpa proti koronavírusovej pandémii ako "absolútne chaotickú pohromu".


Nahrávku z Obamovho rozhovoru s niekdajšími zamestnancami jeho vlády získal server Yahoo News, informovala v sobotu agentúra AP.

Obama sa vyjadril v piatok počas telefonátu s 3000 ľuďmi, ktorí pôsobili v jeho administratíve. Podľa správy povedal, že boj proti novému koronavírusu by bol ťažký aj pre najlepšie z vlád, no je "absolútne chaotickou pohromou", keď vládu presiakne sebecké, klanové myslenie charakterizované názormi ako "čo z toho mám ja" alebo "do čerta so všetkými ostanými".

Trump dôsledne obhajuje svoju reakciu na zdravotnú krízu a chváli sa ňou s tým, že obmedzenia cestovania z Číny a Európy, ako aj pokyny sociálneho odstupu zabránili oveľa väčším škodám. "Myslím si, že sme zachránili milióny životov," povedal tento týždeň.

Pročko: Parlament je divadlo. Normálne mi padli gamby
„Jozef, toto je len divadlo pre našich voličov,” povedal vraj jeden nemenovaný smerák Jozefovi Pročkovi na margo toho, ako kotlebovci aj smeráci vystupujú počas rozpravy alebo pri faktických poznámkach v parlamente. Rozhovor s čerstvým poslancom... Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


Hovorkyňa Bieleho domu Kayleigh McEnanyová v sobotu zdôraznila, že Trumpova reakcia "bola bezprecedentná a zachránila americké životy". Spojené štáty dosiaľ zaznamenali takmer 80.000 úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19, čo je najvyšší počet zo všetkých krajín sveta.

Obama sa všeobecne verejne nevyjadruje k aktuálnym politickým udalostiam, ani keď Trump kritizuje jeho alebo jeho vládu. Piatkový telefonát však naznačuje, že bude zohrávať aktívnejšiu úlohu pred tohtoročnými voľbami v USA. Svojim stúpencom povedal, že sa bude snažiť čo najviac podporiť kampaň svojho bývalého viceprezidenta Joea Bidena, ktorý bude za Demokratickú stranu 3. novembra vyzývateľom Trumpa.

Viktor Orbán provokuje susedov historickou mapou Maďarska
Viktor Orbán opäť vyvolal kontroverzné reakcie zverejnením historickej mapy Veľkého Maďarska na Facebooku, informuje Euronews. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Timotej Dudka