Trump zahájil útok na Obamu ako na najväčšieho politického zločinca
12 | 05 | 2020 I Timotej Dudka

Prezident Donald Trump začal útok na svojho predchodcu Baracka Obamu. Požaduje rýchle vyšetrovanie jeho činnosti, ale u republikánskych senátorov s touto ideou nepochodil, informuje portál Novinky.cz.


Trump v nedeľu zaplavil svoj účet na Twitteri, keď zverejnil 126 príspevkov, ktoré väčšinou súviseli s Dňom matiek. V jednom z nich však obvinil Baracka Obamu, že sa dopustil „najhoršieho politického zločinu v histórii USA“.

Nevysvetlil však akého. Keď sa ho na to opýtal reportér denníka The Washington Post, odpovedal mu: „Obamagate. Deje sa to už dlho. Prebiehalo to dokonca ešte predtým, ako som bol zvolený a je hanba, že sa to stalo. A ak sa pozriete na to, čo sa odohralo, a keď sa pozriete na všetky informácie, čo sa zverejňujú, ak tomu rozumiem správne, je to len začiatok, stali sa hrozné veci a nemalo by sa dovoliť, aby sa to v našej krajine opakovalo.“ Avšak stále nevysvetlil, o čom hovorí.






Na opakovanú otázku odpovedal len: „Vy viete, čo je to za zločin. Ten zločin je každému jasný. Musíte len čítať aj iné noviny ako tie vaše.“





Už predtým dal najavo, že Obamagate je oveľa väčšia aféra ako Watergate s odpočúvaním demokratov, ktorá viedla k pádu prezidenta Richarda Nixona.



Trumpov poradca klamal FBI, napriek tomu nebude potrestaný


Server Politico dal Trumpov útok do súvislosti s prípadom jeho vtedajšieho poradcu Michaela Flynna. Americké ministerstvo spravodlivosti sa vo štvrtok rozhodlo ukončiť jeho stíhanie, aj keď sa priznal, že klamal Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI) o svojich kontaktoch s Rusmi. Flynn sa v roku 2017 priznal, že podával falošné informácie vyšetrovateľom o svojich kontaktoch s ruským veľvyslancom v USA Sergejom Kisljakem.





Vyšetrovanie Trumpovho volebného štábu kvôli spojitosti s Ruskom sa začalo ešte za Obamovho mandátu počas predvolebnej kampane. V dokumentoch pre súd ministerstvo uviedlo, že Flynnov sporný rozhovor s FBI v januári 2017 sa uskutočnil bez akéhokoľvek oprávneného vyšetrovacieho dôvodu.






Trump vyhlásil, že COVID-19 zmizne „bez vakcíny“
Prezident tvrdí, že to hovoria lekári. Tí to však nehovoria. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Mário Martinka



Znepokojený Obama




Obama v piatkovom súkromnom konferenčnom telefonáte s bývalými členmi svojej administratívy dal najavo presvedčenie, že verdikt ohrozuje práva v USA: „Nikto nemôže nájsť žiadny precedens, že by niekto obvinený z krivého svedectva odišiel bez trestu. To je vec, v ktorej sa začínate báť, že základné, nielen inštitucionálne normy, ale naše základné chápanie práv je v ohrození.“





Obama v rozhovore so svojimi bývalými spolupracovníkmi súčasne dal najavo, že mu veľmi záleží na výsledku novembrových volieb a že chce čo najviac podporiť svojho niekdajšieho viceprezidenta Joea Bidena.




Senátori sa do vyšetrovania nehrnú




Trump chcel nechať Obamu vyšetrovať, že konal nezákonne, keď jeho ministerstvo spravodlivosti začalo koncom roka 2016 vyšetrovať Michaela Flynna. S nápadom však neuspel ani u republikánskych senátorov.


„Nepredpokladám predvolanie Baracka Obamu,“ uviedol republikánsky predseda senátneho výboru pre súdnictvo Lindsay Graham, ktorý však priznal, že Trump mal dôvod byť rozrušený správaním ľudí okolo Obamu.


Obama kritizoval Trumpa za riešenie koronavírusovej krízy
Bývalý americký prezident Barack Obama ostro kritizoval postup svojho nástupcu Donalda Trumpa proti koronavírusovej pandémii ako "absolútne chaotickú pohromu". Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | TASR




Senátor Chuck Grassley, ktorý patrí k Trumpovým spojencom, uviedol, že vyšetrovanie Flynna ukazuje priamo na Obamu a Bidena, keď vyhlásil: „Je úplne jasné, že Obama v tom mal prsty.“ Ale ani on sa nepriklonil k vyšetrovaniu bývalého prezidenta mocným senátnym výborom alebo štandardnou cestou cez ministerstvo spravodlivosti.





Všetci republikáni uprednostňujú vyšetrovanie vedené Johnom Durhameom, ktoré má zistiť, či vyšetrovanie Donalda Trumpa ohľadom väzieb s Ruskom nebolo v rozpore so zákonom. Podľa Politico sa však Durhamovi nepodarilo nájsť žiadne dôkazy o nezákonnom konaní.


„Zlyháva“: Putinova podpora klesá, zatiaľ čo sa Covid-19 zmocňuje Ruska
Prezident Vladimír Putin, oznámil uvoľnenie karanténnych opatrení v deň rekordne vysokých infekčných čísel. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Mário Martinka