Ceny povinného zmluvného poistenia sa majú zvyšovať
16 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Okrem pravdepodobného zvyšovania cien povinného zmluvného poistenia vodičov čaká aj ďalšia zmena.


Národná banka už dlhší čas povzbudzuje poisťovne na zvyšovanie cien povinného zmluvného poistenia (PZP) vozidiel. Zdôvodňuje to tým, aby poisťovne schopné preplácať škody všetkým a „bez zbytočných prieťahov“. Uviedol to týždenník Trend.

Podľa centrálnej banky cenu PZP ovplyvňujú aj čoraz vyššie mzdové náklady a vyššie ceny rôznych tovarov. Okrem miezd zamestnancov poisťovní ide aj o vyššie platy napríklad aj mechanikov v servisoch, ktoré medzi rokmi 2016 až 2018 vzrástli platy o vyše 14 percent. Okrem toho sa zvýšili aj ceny náhradných dielov.

„Predpoklad zvyšovania povinného poistenia určite existuje, ale otázka je, akým klientom, regiónom a segmentom. Povinné zmluvné poistenie je známe tým, že je silne segmentované, preto je celkom možné, že sa niektorým klientom bude cena zvyšovať viac, iným menej a niektorým vôbec,“ povedal pre Trend riaditeľ Finančného kompasu Maroš Ovčarik.

R. Vašečka z OĽaNO predloží do parlamentu zákaz interrupcií
Rozhodnutia Ústavného súdu SR netreba absolutizovať ako nejaké Sväté písmo, povedal poslanec Richard Vašečka. Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | Peter Haluza


V súčasnosti sa cena PZP určuje podľa rôznych parametrov. Patrí sem napríklad vek vodiča a jeho škodová história. Na výšku poistného vplývajú aj región, v ktorom je auto registrované, druh vozidla, hmotnosť či výkon motora.

Okrem pravdepodobného zvyšovania cien PZP vodičov čaká aj ďalšia zmena. Zelenú kartu totiž budú môcť od júla tohto roka poisťovne vydať aj v čierno-bielom vyhotovení. Klient tak môže od poisťovne dostať buď klasickú zelenú kartu v papierovej forme alebo ju dostane e-mailom vo formáte PDF.

„Klient si ju následne môže vytlačiť v čierno-bielej farbe, a teda nemusí dokument tlačiť na farebnej tlačiarni,“ vysvetlila pre Trend Lýdia Blažeková zo Slovenskej kancelárie poisťovateľov. Zmena farby súvisí najmä s digitalizáciou služieb poisťovní, znížením nákladov na výrobu týchto dokladov a zaťažením životného prostredia.

Kolíková proti Matovičovi: Lipšic by nemal byť generálny prokurátor
Dôvod, prečo si napríklad OĽaNO na čele s Igorom Matovičom vztiahli možnosť kandidovania iných profesií aj na post generálneho prokurátora, nechcela ministerka spravodlivosti Mária Kolíková komentovať, je však podľa nej nesprávny. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Peter Haluza