R. Vašečka z OĽaNO predloží do parlamentu zákaz interrupcií
16 | 05 | 2020 I Peter Haluza

Rozhodnutia Ústavného súdu SR netreba absolutizovať ako nejaké Sväté písmo, povedal poslanec Richard Vašečka.


Poslanec za hnutie OĽaNO Richard Vašečka predloží do parlamentu zákon o zákaze interrupcií. Potvrdil to v rozhovore zverejnenom na webe denníka SME. "Predložím zákaz interrupcií, uvidíme v akej forme. Moja ideálna predstava je, aby sa interrupcie nediali. Prídu mi najviac problematické potraty na žiadosť, ktoré nemajú vážny dôvod, alebo je to len socio-ekonomický dôvod," povedal Vašečka.

Ako zdôraznil, predpokladá, že ak niečo predloží ako koaličný poslanec, je veľká šanca, že zákon prejde. „Predpokladám, keďže to predkladali, že aj kotlebovci aj časť klubu Smeru by za rôzne formy takéhoto zákona hlasovala,“ povedal s tým, že nemôže nikomu zabrániť hlasovať za niečo, čo pokladá za dobré.

Na výhradu, že Ústavný súd SR vo svojom náleze interpretoval, že dieťa pred narodením nie je subjektom práva na život, reagoval pre SME takto: „Neabsolutizoval by som Ústavný súd ako nejaké Sväté písmo, alebo neomylnú pravdu,“ povedal Vašečka. Ako dodal, rozhodnutie súdu síce rešpektuje, ale vzhľadom na odlišné rozhodnutia súdov v tejto veci vo svete ide "troška" aj o otázku právneho výkladu.

Katolícky taliban v parlamente pozametal s ľudskými právami
„Hodnotové“ spojenie prevažnej časti OĽaNO, Sme rodina, Smeru a ĽSNS dáva slušný základ budúcej koalície. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | Aneta Leitmanová


Poslanci ku koncu minulého obdobia predložili štyri rôzne návrhy noviel zákona o umelom prerušení tehotenstva. Ani jeden z nich však nezískal dostatočnú podporu, najbližšie k schváleniu mal však práve ten Vašečkov.

Vtedy opozičný poslanec Vašečka chcel vo svojom návrhu zakázať potraty bez vážnych dôvodov a takzvané potraty na požiadanie. Ponechať chcel výnimku pri vážnom ohrození života a zdravia matky, vysokom riziku poškodenia plodu či pri tehotenstve, ktoré je následkom trestného činu.

Poslanci Lukáč a Krajniak navrhovali v zákone skrátiť súčasnú stanovenú lehotu, keď môže žena podstúpiť interrupciu, z 12. na siedmy týždeň tehotenstva. ĽSNS navrhovala lehotu upraviť na osem týždňov tehotenstva. Sprísniť chcela len takzvané potraty na požiadanie, jej novela nemala upravovať podstúpenie interrupcie v prípade ohrozenia zdravia ženy či rizika genetických chorôb dieťaťa.

Stopnutie interupcií – ochrana alebo porušovanie práv?
Ombudsmanka aj mimovládky upozorňujú, že nevykonávanie interupcií je porušením ľudských práv. Ministerstvo si to ale nemyslí a je proti umelému prerušeniu tehotenstva počas pandémie, hoci ho nezakazuje. Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | Natália Sollárová