Pre bežných Američanov sa stalo mäso nedostupné
14 | 05 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Mäso sa v USA doslova zmenilo na potravinu prístupnú výlučne pre bohatých. Uviedol portál Lenta.ru.


V USA sa na pozadí rozvíjajúcej sa mäsovej krízy, spôsobenej epidémiou koronavírusu ukázalo, že mäso je pre bežných Američanov neprístupné. Skonštatovala agentúra Bloomberg.


Najväčšie americké podniky, ako sú Tyson Foods a Cargill, sa v posledných týždňoch začali uzatvárať z dôvodu prepuknutia koronavírusu medzi pracovníkmi. Faktom je, že väčšinu zamestnancov veľkých podnikov tvoria prisťahovalci z rodín s nízkymi príjmami. Migranti, ktorí si nemôžu dovoliť čerpať práceneschopnosť alebo primeranú lekársku starostlivosť. V dôsledku prepuknutia choroby v USA tak poklesol objem spracovania mäsa. To malo vplyv na sortiment bežných obchodov s potravinami, kde sa police začali vyprázdňovať.


Kríza však neovplyvnila segment drahého, napríklad ekologického mäsa. To ale môže byť minimálne dvakrát drahšie, ako je obvyklé. Takéto podniky sa nezatvárajú, pretože ich zamestnancov je menej a na rozdiel od veľkých tovární dokážu lepšie vyhovieť sociálnym a hygienickým štandardom. Mike Kallikrath, majiteľ farmy a malého závodu na spracovanie mäsa v Kansase, uviedol, že jeho obchod s hovädzím a bravčovým mäsom i hydinou vrástol viac ako dvojnásobne. „Zákazníci, ktorí sa chcú zásobiť drahým mäsom, stoja pred mojím obchodom v radoch,“ povedal.


Na Slovensku sa stále obchoduje s deťmi s cieľom núteného sobáša
Problém s detskými sobášmi je najmä v Nitrianskom kraji. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR

V dôsledku koronavírusu sa preto v USA mäso prekvapivo zmenilo na jedlo pre bohatých. Zatiaľ čo priemerní občania čelia rastúcej nezamestnanosti a strate príjmu a rozhodujú sa, či za mäso zaplatiť viac, alebo sa bez neho zaobísť, bohatí s tým problém nemajú.


Podľa Medzinárodnej únie pracovníkov v potravinárstve a obchode skrachovalo kvôli koronavírusu už najmenej 30 amerických mäsových podnikov. Do problémov sa dostalo viac ako 10 tisíc. Únia 8. mája uviedla, že v posledných dvoch mesiacoch bolo zatvorených najmenej 30 závodov, väčšinou veľkých.


Americký prezident Donald Trump podpísal dekrét, podľa ktorého sú továrne produkujúce mäso zahrnuté do takzvaného „Zákona o obrannej výrobe“. Preto by mali nevyhnutne fungovať. Environmentálna pracovná skupina však nazvala jeho príkaz „potenciálnym trestom smrti“ pre v nich pracujúcich zamestnancov.


Minimálna hodnota stravných lístkov sa v tomto a budúcom roku zachová na súčasnej úrovni
Minimálna hodnota stravných lístkov v sume 3,83 eura sa v tomto a budúcom roku nezmení. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA