AKTUÁLNE: Núdzový stav treba prehodnotiť, smart karanténa bude už v pondelok
14 | 05 | 2020 I Peter Haluza, SITA, TASR

Novela zákona, ktorá sa zaoberá mobilnou aplikáciou ako alternatívou k štátnej karanténe, už prešla vládou. Podľa ministra zdravotníctva už treba zvážiť aj zrušenie núdzového stavu.


So smart karanténou by sa mohlo začať už v pondelok. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Novela zákona, ktorá sa zaoberá mobilnou aplikáciou ako alternatívou k štátnej karanténe, podľa neho prešla vládou hladko. Šéf rezortu chce novelu predložiť na rokovanie parlamentu ešte vo štvrtok.

V pondelok by podľa neho mohla byť legislatíva platná, ak by prešla v skrátenom legislatívnom konaní a bola by uverejnená v Zbierke zákonov. V pondelok by zároveň na tlačovej besede premiér aj experti podrobne informovali verejnosť, akým spôsobom bude aplikácia fungovať.

Testovanie repatriantov bude podľa Krajčího zabezpečované rovnakým spôsobom ako v prípade štátnej karantény. Upozornil, že nejde o sledovanie ľudí. Úrad regionálneho hygienika má dostávať informácie, len ak bude karanténa porušená.

Rodičia môžu stratiť nárok na pandemickú OČR
Ministerstvo práce a sociálnych vecí sa zaoberá otázkou, či rodičia, ktorí nechajú svoje deti doma aj po plánovanom otvorení škôl a škôlok, budú mať naďalej nárok na pandemické ošetrovné. Riešenie tejto situácie zatiaľ nie je jasné.... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | SITA


Pokiaľ repatriant nebude mať technický prostriedok, ktorý mu zabezpečí túto smart karanténu, bude sa musieť podrobiť povinnej štátnej karanténe. Trest v prípade porušenia je aj pri tomto type karantény rovnaký. V blokovom konaní môže byť udelená pokuta do tisíc eur, v správnom do 1650 eur.
Núdzový stav treba prehodnotiť

Minister zdravotníctva Marek Krajčí  si myslí, že prehodnotenie núdzového stavu na Slovensku stojí za zváženie. Situáciu by mal vyhodnotiť ústredný krízový štáb, ktorý sa podľa slov Krajčího "určite bude zaoberať aj touto otázkou". Povedal to vo štvrtok po rokovaní vlády.

Slovensko je podľa šéfa rezortu zdravotníctva momentálne vo veľmi priaznivej epidemiologickej situácii. "Pokiaľ odpočítame počet doteraz pozitívne testovaných a vyliečených pacientov, zistíme, že na území Slovenskej republiky máme len 365 pozitívnych pacientov na ochorenie COVID-19, teda 365 ľudí, ktorí by potenciálne mohli toto ochorenie roznášať ďalej. Je to naozaj veľmi dobrý výsledok," komentoval.

USA dostanú prípadnú vakcínu ako prvé, Francúzsko protestuje
Šéf farmaceutickej firmy Sanofi zámer ouprednostniť Američanov pri dodávke vakcíny vysvetlil tým, že Spojené štáty "zdieľajú riziko" výskumu. USA podľa neho dostanú vakcínu ako prvé, pretože "investovali do snahy chrániť svojich... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | TASR