Mafia dokáže aj koronakrízu využiť vo svoj prospech
11 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Pandémia koronavírusu dáva zločineckým organizáciám príležitosť sústrediť sa na nové zisky. Využívajú oslabenie ekonomiky a snažia sa dostať pod kontrolu firmy, ktoré majú finančné problémy.


Na praktiky zločineckých organizácií počas pandémie sa pozrel týždenník Plus 7 dní. Nielen v Taliansku, ale aj inde vo svete vždy mafiáni ťažili z kríz spôsobených prírodnou či ekonomickou katastrofou. Využívali fondy EÚ, ale aj miestne zdroje, získavali lukratívne pozemky, dostávali pod palec dôležité zmluvy. Špinavé peniaze sa snažili prepierali cez poctivé firmy s problémami, vďaka čomu nad nimi získali kontrolu.


Odborníci varujú, že mafiánska kriminalita sa v nadchádzajúcich mesiacoch rozvíjajúcej sa hospodárskej krízy rozšíri po celej Európe. „Vírus nám ukázal, že nerešpektuje žiadne hranice. Ani mafia,“ povedal generál Giuseppe Governale, šéf talianskeho Riaditeľstva pre vyšetrovanie mafie (DIA). „Žiadna krajina EÚ sa tomuto problému neubráni,“ pridáva sa aj Sabrina Pignedoliová, talianska europoslankyňa z Hnutia piatich hviezd. „Ruské a albánske mafie takisto predstavujú hrozbu. Mafia nie je len talianska špecialita,“ dodala.



Premyslený systém

Pluska citovala portál Politico, podľa ktorého mafiáni veľmi dobre vedia, ako z kríz ťažiť. „Mafia ponúkne pôžičku majiteľovi firmy. Majiteľ síce vie, s kým má do činenia, ale stále si myslí, že situáciu bude mať pod kontrolou. A to je chyba,“ opísal metódu Maurizio De Lucia, hlavný prokurátor sicílskeho mesta Messina. Menoval napríklad skupinu ’Ndrangheta - kontroluje veľkú európskeho obchodu s kokaínom. Momentálne sa však viac snaží investovať do akcií firiem s finančnými problémami.

V Japonsku ponúkajú hotelové izby párom, ktoré už sa kvôli karanténe nemôžu vystáť
Tráviť v karanténe 24 hodín denne s druhou polovičkou môže byť niekedy náročné. Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Timotej Dudka


Schéma je podľa odborníkov nasledujúca: Do firmy si zločinecká organizácia nasadí človeka, ktorý vydáva príkazy, mení produkty, resp. reorganizuje firmu. Ak začne majiteľ protestovať, už sa len dozvie, že firma mu viac nepatrí. Podľa zverejnených informácií sa niečo také deje v oblastiach poľnohospodárstva, zdravotnej infraštruktúry, gastronómie či hotelierstva. Momentálne v čase pandémie koronavírusu sa mafiáni venujú aj obchodu s nekvalitnými rúškami, rukavicami, zdravotníckymi pomôckami či dezinfekčnými prostriedkami. Podľa Europolu došlo v poslednej dobe k 121 zatknutiam a zaisteniu farmaceu­tických výrobkov v hodnote 13 miliónov eur.
V hre je aj Slovensko

Portál ešte uvádza slová Sabriny Pignedoliovej, podľa ktorej sa mafia infiltrovala do nemeckého, francúzskeho i belgického hospodárstva, no aktívna je tiež v Španielsku v turistickej brandži. No dodáva tiež, že najmä ’Ndrangheta svoju pozornosť sústreďuje aj na iné krajiny, vrátane Slovenska.

Policajti našli telo jedného z najhľadanejších mafiánov v ilegálnom hrobe
Miesto, kde pozostatky zavraždeného mafiána Pavla Egreckého vykopali, policajtom ukázal zabijak Zsolt Nagy, prezývaný Čonty. Čítať ďalej
09 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová